Bildet av mageinnholdet til gåsenebbhvalen ble i forrige uke en grotesk vekker for mange. Et synlig bevis på hvor fullt og forurenset havet nå er blitt av plast.

Mange ble vekket. Noen av disse gjorde noe. Brukte forrige helg til å rydde strender for plast og annet boss. Som takk for innsatsen forlangte Bir betaling for å motta slikt «herreløst» boss.

Les også:

 

Man kunne jo ikke la husholdningskundene betale for dette. Kravet vekket selvsagt sterke reaksjoner. Det kunne oppfattes dit hen at samfunnet ikke ønsker frivillig innsats for miljøet. Noen ganger gjelder det virkelig å smi mens jernet er varmt. Tirsdag kunne NRK fortelle at Bir hadde ombestemt seg, heldigvis og naturligvis.

Les også: BA mener: En «budbringer» som må få oss til å forstå

Bildet av hvalens mageinnhold hadde altså fått folk til å begynne å samle inn plastdritt langs sjøkanten. Når dugnadsånden slår ut i en slik aktivitet, så skal selvsagt et interkommunalt renovasjonsselskap kjenne sin besøkelsestid.

 

Bir fant kjapt en løsning og viser sitt samfunnsansvar. Man har søkt om statlige midler og planlagt en ryddeaksjon langs strendene i mai. Nå fremskynder man bare denne. Bir inviterer til dugnad, deler ut søppelsekker og tar imot bosset gratis på gjenvinningsstasjonene.

Nå må det være kommunene og skolenes tur til å kjenne sin besøkelsestid. Dette blir et riktig og viktig bidrag til at langt flere forstår at vi ikke lenger kan bruke havet som bunnløs bossplass. Aller best lærer man dette gjennom å delta i ryddeaksjoner langs strendene, og aller viktigst er det at den oppvoksende slekt forstår alvoret.

Et riktig og viktig bidrag til at langt flere forstår at vi ikke lenger kan bruke havet som bunnløs bossplass.

 

Det er de som i fremtiden skal leve av havet. Da gjelder å bli bevisstgjort, engasjert og aktiv. Jo før, jo heller. Vi forutsetter at også politikere, både lokalt og nasjonalt, forstår at det er tid for å handle. Det må begynne med at det fremover blir en selvfølge at slikt boss fra stand og sjø kan leveres inn gratis på gjenvinningsstasjoner. Det må gjerne settes i gang skolekonkurranser om å samle inn mest mulig.

Innsamling av strandet plastavfall blir uansett bare en dråpe i havet. Det aller viktigste er å få satt en stopper for at vi slipper plast og all annen dritt ut i sjøen.