BA mener: De fortjener «voksen» behandling

Russ på skoler i Bergen samlet inn mer enn 300 000 kroner under aksjonen Krafttak mot kreft. På Amalie Skram videregående satt elevene nye innsamlingsrekord, men de ble også møtt med negative kommentarer da de gikk tundt med bøsser. 
Fra venstre: Mari Blaasvær (18), Maria Voldsund (18), Martin Hagen (19), Nora Kristianne Gåskjenn (18), Kevin Ha (18), Ylva Lyssand (18). (Foran: Lena Teigland fra Kreftforeningen.

Russ på skoler i Bergen samlet inn mer enn 300 000 kroner under aksjonen Krafttak mot kreft. På Amalie Skram videregående satt elevene nye innsamlingsrekord, men de ble også møtt med negative kommentarer da de gikk tundt med bøsser. Fra venstre: Mari Blaasvær (18), Maria Voldsund (18), Martin Hagen (19), Nora Kristianne Gåskjenn (18), Kevin Ha (18), Ylva Lyssand (18). (Foran: Lena Teigland fra Kreftforeningen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Russ som samler inn penger til kreftsaken fortjener selvsagt skikkelig behandling. Ja, de skal ha stor honnør for en innsats voksne flest kunne lære mye av.

DEL

Leder Noen tankeløse typer har ødelagt mye for russens omdømme de siste årene. For årets kull toppet det seg i vinter. Både med ny russelåt om overgrep, og med rasering av hytter på Geilo.

Det første langt mer positive som skjedde var at russejenter stilte opp på kvinnedagen 8. mars og ga klar beskjed. De nektet å akseptere at enkelte gutter oppfører seg som hodeløse apekatter i russetiden.

Samtidig må ingen være i tvil at også de aller fleste russeguttene, som russejentene, vet å oppføre seg. I år som i fjor. Vi finner spesielt god grunn til å presisere dette etter å ha lest fredagens utgave av BA. Der en representant for Kreftforeningen på Vestlandet sto frem for å skryte av innsatsen til russen. Hun reagerte kraftig på at enkelte russ fikk døren slengt i ansiktet da de gikk rundt med innsamlingsbøsser.

Hvert år arrangerer Kreftforeningen en stor innsamlingsaksjon der russen er hovedsamarbeidspartner. Til sammen samlet bergensskolene i år inn over 300.000 kroner. Den skolen som økte mest fra i fjor var Amalie Skram som klarte å samle inn over 60.000.

Ungdom som gjør en slik innsats for en livsviktig sak skal selvsagt behandles skikkelig. Det vitner både om omtanke og innsikt å delta i en slik aksjon. At ungdom bruker fritiden sin til å hjelpe andre lover også meget godt for fremtiden. Det forteller om en oppvoksende slekt som kan vise seg mer voksen for de utfordringer som venter, enn mange av de som i dag kalles voksne.

Å slenge døren i ansiktet på noen som går rundt og samler inn penger til Kreftforeningen er uansett mangel på folkeskikk. Å gjøre det når det er ungdom som banker på er enda verre. Det viser helst at man har svært mye å lære av denne ungdommen.

Å generalisere og «straffe» russ som samler inn penger til en god sak, fordi noen få russ som ikke kan oppføre seg, det blir som å si at ingen voksne har folkeskikk. Fordi noen få voksne har slengt døren i ansiktet på noen russ med innsamlingsbøsse for kreftsaken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags