BA mener: Årets kvinnedag lover godt for fremtiden

Flere unge kvinner stilte opp 8. mars og tok avstand fra kvinnesynet i de verste russelåtene.

Flere unge kvinner stilte opp 8. mars og tok avstand fra kvinnesynet i de verste russelåtene. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

8. mars ble svært vellykket i Bergen. At et par tusen gikk i tog er ingen revolusjon. De mange ungjentene som deltok viser derimot at noe stort kan være på gang.

DEL

LederBergen kommune flagget for første gang for 8. mars. Det ble virkelig noe å rope hurra for. Årets kvinnedag viste at en ny generasjon jenter har forstått at de virkelig har noe å kjempe for.

De siste årene har stadig mer bevisstløse gutter dratt russefeiringen i stadig mer kvalmende retning. Aller mest gjennom russelåter som har avslørt totalt uakseptable holdninger til jenter, kjønnsroller og norsk lov.

Les også:

Jenter gjør det stadig bedre enn gutter på skolen. Noe som egentlig også bekreftes av flere russelåter de siste årene. Tekstene tyder på at man knapt har lært noe som helst etter alfabetet det aller første skoleåret. Enkelte russegutter har gjennom disse låtene vist kvinnesyn og holdninger som burde ført til at de måtte ta alle de tre årene på videregående på nytt igjen. For så kanskje å kunne vise litt tegn til å begynne og bli voksne.

Disse mest holdningsløse guttene har gjennom sine hjelpeløse tekster vist stadig mer interesse for stadig yngre jenter. Vi får håpe at det blir i teorien. For dette er langt under minstemål for norsk lov. Derfor gleder det stort at de litt eldre jentene, de som nå selv er russ, under kvinnedagen ga klar beskjed. De vil ikke lenger akseptere disse hjelpe- og holdningsløse tekstene.

Årets utgave av kvinnedagen viser at en ny generasjon har forstått at dagen kan brukes godt.

Det ene er at jentenes engasjement kan få russefeiringen på noe mer fornuftig kurs igjen. Om ikke regner vi med at enda flere stiller neste år. Samtidig har norske kvinner langt mer å kjempe for. Likestilling har aldri kommet av seg selv, og det finnes alltid krefter som prøver å reversere fremskritt. Langt sterkere krefter enn hodeløse gutter i russerus.

Årets utgave av kvinnedagen viser at en ny generasjon har forstått at dagen kan brukes godt. Det kan være en nyttig lekse å lære. For det er stadig langt frem til likestilling. På flere områder har det blitt lengre frem i løpet av de siste par årene. Det eneste som nytter er å stå sammen og ikke være redd for å gi beskjed.

Kvinnedagen hadde en storhetstid på 1970-tallet. Det er på tide at en ny generasjon trår til for fullt. Dessuten skulle det bare mangle. Det er deres likestilling det handler om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags