BA mener: Tilliten kan dabbe når NRK satser på nett

Distriktssjef Dyveke Buanes, og NRK-sjefer over henne, tar store sjanser med radioens høye troverdighet.

Distriktssjef Dyveke Buanes, og NRK-sjefer over henne, tar store sjanser med radioens høye troverdighet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Folk stoler mest på nyheter de får på radio, mer enn på nyheter de får i aviser, meldte NRK Hordaland på radio i går morges.

DEL

LederHele mediebransjen, og ikke minst avisene, bør glede seg over all den tillit NRK radio måtte ha. Også fordi  mange av nyhetene på statskanalens er hentet fra avisene.

I tillegg bruker man en del sendetid på «nyheter» om egne program som skal sendes på radio, men aller mest på fjernsyn. Nyheten om at folk stoler mest på radio er derimot hentet fra årets medieundersøkelse. En  gallupundersøkelse som  lages hvert år til Mediedagene.

Distriktsjef Dyveke Buanes i NRK Hordaland gleder seg stort over at folk stoler mest på radio. Så forteller hun at man skal bygge opp nettkompetansen. Internett skal bli  det nye navet i NRK. Er  det lurt? Undersøkelsen viser jo også at internett har aller minst troverdighet. Her har NRK mye tillit å tape. Det kan være at alle parter ville tjent på at NRK heller satset på radio- og kringkastings-kompetanse.

NRK er ikke reklamefinansiert, og henter heller ikke midler fra pressestøtten – slik vi i BA gjør. Statskanalen drives av  lisenspenger. Totalt et beløp som er mer enn ti ganger så høyt som samlet pressestøtte til avisene.

NRK har høy troverdighet, men når folk stoler mest på nyheter de får på radio, så kan det  være at radio i seg selv gir troverdighet. Den har «alltid» vært der, «alle» kan høre,  du kan gjøre noe annet mens du lytter, og du må selv «fargelegge» og se for deg det du hører. For eksempel levende bilder kan være mer fordummende.

Undersøkelsen viser jo også at internett har aller minst troverdighet. Her har NRK mye tillit å tape.

NRK får det nøyaktig som man vil når FM-nettet nå skal vekk, og Dab overtar. Det kan også redusere folks tillit til radio. Det er ikke enkelt å se andre fordeler med Dab enn at det gir  plass til langt flere radiokanaler. De negative utslagene popper derimot opp. Ikke minst når det gjelder samfunnsoppdrag som sikkerhet og beredskap. Mange må kjøpe ny radio. Noen steder blir det ikke mulig å lytte.

Pussig nok er det ingen av de nasjonene vi liker å sammenligne oss med som velger vekk FM. Lytting til NRK radio på stadig flere kanaler kan totalt sett komme til å dabbe kraftig av. I tillegg kan NRK med sin satsing på internett ta knekken på noen aviser.

Hvem skal da finne nyhetene NRK skal formidle og kringkaste? Nei, slik kan flere i  bransjen vår ende på Nav.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags