Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Skammelig og svikefull behandling fra Nav

Artikkelen er over 3 år gammel

Velferdssamfunnet svikter når terrorofre henvises til sosialhjelp av Nav.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I ukene etter terroren i Oslo og på Utøya 22. juli ble vi alle forsikret om at ofrene for den grusomste terroren skulle få all hjelp storsamfunnet maktet. Siden har Nav overtatt. Sikkerhetsnettet som uskyldige og hardt skadede ungdommer trodde var på plass, har vist seg å rakne fullstendig.

TV2 har brakt den rystende historien til Cecilie Herlofsen, som i dag lever som sosialklient under Nav. 16 år gammel ble hun skutt av terroristen som angrep uskyldige ungdommer på Auf-leir på Utøya. En kule traff armen, som måtte amputeres. Et annet skudd traff skulderen, som hun ikke har lenger. Det siste traff ansiktet, som har gitt den nå 23 år gamle kvinnen store problemer med kjeven. Fantomsmertene fra den amputerte armen sliter, det samme gjør ettervirkningene etter de grusomme timene med død og terror.

Samfunnet har en åpenbar oppgave med å hjelpe mennesker som Cecilie. Tilbake til et så normalt liv som mulig, til utdannelse og inn i arbeidslivet. Det er ingen lett vei. Spesielt når stien må tråkles opp i Nav-systemets harde og kalde krinkelkroker.

Samfunnet har en åpenbar oppgave med å hjelpe mennesker som Cecilie.

 

Herlofsen ble fratatt arbeidsavklaringspenger, fordi disse bare har en varighet på tre år. Som hardt skadet etter terroren er hennes muligheter på arbeidsmarkedet begrenset. Siden hun ikke har deltatt i arbeidsmarkedet, husk hun ble skutt som 16-åring, finnes det ikke hjemmel for ledighetspenger. Da er sosialhjelp eneste utvei.

I dag har hun 10 000 utbetalt per måned, og Nav har attpåtil varslet pant i huset, som hun kjøpte for pengene hun ble tilkjent som erstatning etter 22. juli.

Nok et eksempel på at systemet svikter dem som trenger det mest. Vi mistenker at Herlofsen ikke er alene. Fra før har mediene avslørt hvordan flere kommuner brukte statlige midler på seg selv, ikke på terrorofrene. Løftene som ble gitt disse unge menneskene den gangen er tydeligvis glemt.

Det angår ikke bare dem, men oss alle. Også de som ikke nå har behov for hjelp, bør merke seg behandlingen av Herlofsen og de andre som møter Navs golde vrangside. Sikkerhetsnettet vi alle tar for gitt, som en forventer vil være der når ulykken, terroren eller forbrytelsen slår til, er ingen selvfølge.

Systemet som administrerer sikkerhetsnettet, Nav, har nemlig ingen sikkerhetsventiler som slår ut. Regelverket i Herlofsens sak tillater ikke unntak, uansett hvor urimelig. Sosialminister Anniken Hauglie (H) synes saken er forferdelig på alle måter, men kan intet gjøre. Det er en skam.