Denne uken kunne BA fortelle at  Gneist i år regner med å betale cirka 220 000 kroner i avgifter, kontingenter og andre utgifter til krets og forbund (NFF).

Lokale klubber melder at de  betaler stadig mer. Pengene må  hentes inn gjennom kontingenter, treningsavgifter og dugnad. Fotballkretsen har opparbeidet seg en egenkapital på tolv millioner. Fotballforbundet sentralt kan vise til en egenkapital på hele 169 millioner. Det gir rom for mange sluttpakker. Uansett  er det her mye som ikke rimer.

Målet til klubber, krets og forbund er å få flest mulig til å drive med fotball. At regningen fra krets og forbund øker gjør  det vanskeligere for klubbene. Medlemmene har problemer med å se hva de får igjen for pengene, spesielt de som går til forbundet. Når klubbene må øke treningsavgifter for å sende penger oppover i systemer, så blir det stadig flere som ikke lenger har råd til å drive med fotball.

Les også:

 

NFF har her et stort og stadig økende problem — og inne på NFF-kontorene i Oslo har de flere problemer. Det siste er en ganske famøs sluttavtale med treneren for A-landslaget for menn. Det blir ikke akkurat enklere å få aksept for å pøse ut millioner til høytlønnede NFF-sjefer når det er klubbene og de ulønnede ildsjelene som må betale med sitt gratisarbeid.

Mye forteller at NFF sentralt  inne i Oslo har mistet kontakten med sitt grunnplan. Klubbene som uansett er eksistensgrunnlaget for forbundet. Uten barne-,  ungdoms- og breddefotballen, neppe noe A-landslag. Det ville vel også blitt smått med millioner til å lønne ansatte i forbundet.

Alt forteller at NFF sentralt inne i Oslo har mistet kontakten med sitt grunnplan.

 

Det kunne akkurat nå være fristende å foreslå at NFF lar  A-landslaget for menn få en pause i noen år. Useriøst? Tja, på FIFA-rankingen har vi lite å tape, og sluttpakker fremstår ikke alltid like seriøse. Litt av pengene man sparer kan heller brukes til å satse mye mer på det A-landslaget som kan ha noe å hente i EM og VM — damelandslaget.

Det aller viktigste er uansett at NFF nå viser at man forstår alvoret — og klubbene.  Uten klubber og deres frivillige arbeid stopper Fotball-Norge. Det vil være en god begynnelse å redusere kontingenter og avgifter som klubbene nå må betale for å finansiere «konsernadministrasjonen» inne i Oslo.