BA mener: NRK må ta mye ansvar for rasistisk korstog

Farten Mahdi Al-Hussainis bruk av hijab som programleder på NRK gir klagestorm.

Farten Mahdi Al-Hussainis bruk av hijab som programleder på NRK gir klagestorm. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En programleder i hijab gjør at NRK nå opplever en voldsom klagestorm. Det skyldes et skikkelig selvmål av kringkastingen.

DEL

Lederleder: 23.08.2017

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen reagerer på tonen i flere av klagene. Han beskriver dem som hate- og fordomsfulle.

Noe han har helt rett i. Programmet «Faten tar valget» har ennå ikke har vært vist. NRK tar derimot feil om man tror at  stormen løyer ved å omtale  klager som grumsete og rasistiske. Eller ved å snakke om forskjellen på valgprogram myntet på ungdom og nyhetsprogram. For mange vil dette uansett være mangel på konsekvens.

Denne saken begynte egentlig i november 2013 da NRK-journalist Siv Kristin Sællman av ledelsen fikk en «anmodning» om ikke å bruke kors på skjermen. Derfor klager mange nå. Vi tviler ikke på at  korsforbudet var forankret i et internt og fornuftig reglement mot bruk av religiøse symbolet.

Samtidig kunne forbudet smake politisk korrekt for mange. Det er jo ikke grenser for hvor høyt fundamentalistiske «ikketroende»  kan skrike opp over  å se et kors på TV. Dessuten skal vi ta hensyn til andre trossamfunn, må vite.  Korsforbudet utløste klagestorm, men Kringkastingsrådet støttet NRK-ledelsen. Halvannet år senere slo Likestillings- og diskrimineringsnemda fast at korsnekten ikke var diskriminering.

Det kan absolutt være en sammenheng mellom forbudet som rammet Sællman i 2013 og effekten Listhaug har fått ut av sin korsbruk de siste årene.

Det gjorde ikke saken enklere å svelge for mange kristne. NRK synes på sin side å ha glemt det folkelige engasjementet i saken litt for lett. Når man burde sett langt mer på hvilke følger «korsforbudet» burde fått, og ikke minst tenkt på hvordan korset kunne misbrukes.

Korset er et svært sterkt symbol. Noe ikke minst Sølvi Listhaug (Frp) har forstått.  Det kan absolutt være en sammenheng mellom forbudet som rammet Sællman i 2013 og effekten Listhaug har fått ut av sin korsbruk de siste årene.

Noen rasister har nå fått en gyllen sjanse til å hente frem korssaken. Nå når NRK lar en ung muslimsk jente bruke hijab. Det hadde man neppe gjort om man forsto alvoret og så konsekvensene av engasjementet ved forrige korsvei.

Det hjelper lite å snakke om forskjell på kors og klesplass. Enten burde NRK tillatt Sivs kors i 2013, eller unngått Fatens hijab i 2017.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags