BA mener: Flere utfordringer ved Statoils oljejubel

Johan Sverdrup-feltet blir juvelen i Statoils olje- og gassvirksomhet i fremtiden. God lønnsomhet i olje- og gassegmentet kan gjøre det fornuftig med en debatt om den fornybare satsingen bør foregå utenfor Statoil.

Johan Sverdrup-feltet blir juvelen i Statoils olje- og gassvirksomhet i fremtiden. God lønnsomhet i olje- og gassegmentet kan gjøre det fornuftig med en debatt om den fornybare satsingen bør foregå utenfor Statoil.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Statoil jubler over enorme innsparinger, tredobling av overskuddet og økte investeringer i olje- og gassvirksomhet. Kanskje det gir grunn til litt ettertanke?

DEL

LederFor kort tid siden presenterte konsernsjef Eldar Sætre et 2017-resultat på 12,6 milliarder dollar i 2017. Det er en tredobling fra året før. Med en gjennomsnittlig oljepris på 49 dollar fatet, står selskapets spareinnsats for betydelige deler av resultatforbedringen.

Selskapets flaggskip, Johan Sverdrup-feltet, der første fase skal være i drift i løpet av neste år, har etter store investeringskutt nå en balansepris (minstepris for overskudd i produksjonen) på 15 dollar fatet. For noen dager siden ble produksjonen på Oseberg Vestflanken satt i gang. Etter investeringskutt har dette prosjektet en balansepris på 16 dollar fatet. For ordens skyld, i går var oljeprisen 67,13 dollar fatet. Her er altså en del å gå på.

Eldar Sætre kaller kostnadskuttene et resultat av forbedringsarbeid og sterke leveranser. «Sammen med våre leverandører får vi mer for mindre», sa han under resultatpresentasjonen tidlig i februar. Det sitter trolig noen representanter fra leverandørindustrien og er enige i en slik påstand. De har ikke fått mer, snarere tvert imot. Statoils kontrakter på Sverdrup, for eksempel, ble inngått midt i oljekrisen da leverandørindustrien skrek etter oppdrag. Det kan godt hende at deler av Statoils forbedringsprosjekter vil vise seg i leverandørindustriens marginer fremover.

En annen utfordring det er viktig å ha i mente, er at Statoils suksess med gass og olje, gjør selskapets fornybarsatsing mindre økonomisk interessant.

Men suksess for Statoil betyr også økte investeringer. Det er naturligvis et gode også for leverandørindustrien. Samtidig som leverandørindustrien kjemper for mer levelige marginer, er Statoils utfordring å ikke sette i gang en ny kostnadsspiral. Historien har vist at hukommelsen i lukrativ petroleumsindustri kan være uhyre kort.

En annen utfordring det er viktig å ha i mente, er at Statoils suksess med gass og olje, gjør selskapets fornybarsatsing mindre økonomisk interessant. Selskapet har som mål at 15–20 prosent av de totale investeringene i 2030 skal gå til fornybar. Det er mye penger. Ifølge avisen Dagens Næringsliv betyr det at fornybarsatsingen må tre-firedobles sammenlignet med 2017-nivået.

Mer penger i kassen gir selvsagt mer å investere for. Men med resultatkravene selskapet møter, er det selvsagt langt mer interessant å investere der pengene gis best avkastning. At det for tiden er i olje- og gassektoren, er ikke positivt for en intensivert, og helt nødvendig, satsing på fornybar energi.

Kanskje det ville være bedre å legge satsingen på fornybar utenfor Statoil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags