BA mener: Politikerne må snakke mer om verdiskaping

Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide (bak) har ansvar for å justere synet.

Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide (bak) har ansvar for å justere synet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er neppe vågalt å påstå at den kommende valgkampen vil handle mer om å bruke penger enn å skape verdier. Debatten burde være ærligere og mer nyansert.

DEL

Leder«Mange unge i dag tror at velferd er noe man får, og ikke noe man skaper». Uttalelsen er verdt å merke seg. Den kommer fra en av ungdommens fremste talspersoner i Bergen, ordfører i Ungdommens bystyre Tora Hodneland Kildehaug. Trolig kunne hun utvidet gruppen til også å omfatte en stadig større gruppe av den voksne delen av befolkningen.

Gruppen av boligkjøpere som i dag er på vei inn i boligmarkedet, har for eksempel aldri opplevd at boligprisen har gått ned. De har heller aldri opplevd en skikkelig økonomisk krise. Riktignok har vi finanskrisen i 2008/09 og oljekrisen de siste årene, men det er kriser som er kommet i en tid der myndighetene har hatt mulighet til å drive en offensiv motkonjunkturpolitikk. Det vil si, pøse offentlige penger inn i jobbmarkedet for å holde folk i aktivitet, og å ivareta kompetanse.

Slik er det ikke i resten av verden. Slik har det heller ikke alltid vært i Norge. Og med mindre man passer på å holde oppe verdiskapingen her i landet, vil det heller ikke være slik når fremtidige kriser rammer.

Det er et politisk ansvar å fortelle velgerne hvor Norge skal hente verdiene fra når oljeinntektene går tilbake.

Spådommene går i retning av at tradisjonelle saker som skole og eldreomsorg, i tillegg til regjeringsspørsmålet, vil bli sentrale i valgkampen vi går inn i etter ferien. Det er selvsagt viktige saker. Men erfaringen fra de siste årene tilsier at mye av debatten vil handle om hvem som legger mest penger på bordet for å utvikle og forbedre sektorene. Det er ikke like sexy å snakke om hvordan tiltak skal finansieres. Økte skatter, ja vel, men da må grunnlaget for å kreve inn skatt holdes ved like. Verdiskapingen må opprettholdes også i en økonomi som er mindre oljeavhengig enn dagens.

Det er et politisk ansvar å justere det synet som er i ferd med å bre seg blant både unge og eldre når det gjelder forholdet mellom å yte og kreve i fremtidens Norge. Det er et politisk ansvar å fortelle velgerne hvor Norge skal hente verdiene fra når oljeinntektene går tilbake. Satsing på teknologi, gründere og det grønne skiftet er vel og bra, men til nå har den økonomiske grunnmuren vært basert på de siste tiårenes økonomiske honningkrukke, en situasjon man ikke kan forvente skal fortsette inn i evigheten.

Tiårene ungdommen og unge voksne har levd, er historisk sett ikke representative for Norge, og vil neppe være det når denne generasjonen blir eldre. Politikerne må snakke mer om verdiskapning i fremtiden. Den kommende valgkampen kan være et godt tidspunkt å starte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags