Oljesjefer kan bomme om de fyrer seg opp

OSLO  20161103.
Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på talerstolen under åpningen av Historisk seminar, der regjeringen markerer at det er 50 år siden olje- og gassindustrien startet sin virksomhet i Norge.

OSLO 20161103. Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på talerstolen under åpningen av Historisk seminar, der regjeringen markerer at det er 50 år siden olje- og gassindustrien startet sin virksomhet i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Verken oljeminister eller oljedirektør likte tallene fra Samordna opptak, som ble kjent i forrige uke. Tall som viser at færre ønsker «oljeutdannelse».

DEL

LederVisst kommer vi til å trenge oljeindustrien og -inntektene fra havbunnen i flere tiår fremover. Overflatiske n fra oljetopper, som fyrer seg opp, tjener likevel neppe til å forlenge eventyret.

Tallene fra Samordna opptak viser at søkertallene til oljestudier går ned. 16 prosent i forhold til i fjor, og hele 82 prosent i løpet av tre år. Spesielt sistnevnte urovekkende høyt ut, men vi må ikke glemme at utgangspunktet betyr mye i   prosentregning. Denne utdannelsen var svært populær.

Oljeminister Terje Søviknes ser med bekymring på utviklingen, mener at aktiviteten er på pp og garanterer jobb om 4–5 år til de som nå starter på petroleumsstudier. Samtidig sier han til Dagsavisen at det ikke bare er gledelig at flere   ønsker å bli sykepleier og lærer. 

Visst bør en minister ha fokus på egen sektor, men han må dig kunne se at vi trenger både sykepleiere og lærere. 

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fyrer seg ver at «alle» vil bli lærere og sykepleiere. Han sier at «de som skal slukke lyset på Johan Sverdrup-feltet i 2069 ennå ikke er født». Så slår han at oljeindustrien skaper inntektene som betaler for jobbene til lærere og sykepleiere. Derfor må flere av de flinkeste hodene inn i oljeindustrien.

Landet vårt hadde bruk for og råd til både sykepleiere og lærere lenge før vi fant olje. 

Som gammel Ap-politiker bør han vite en del om offentlig pengebruk, men med all mulig respekt for oljebransjen nevner vi at landet vårt hadde bruk for og råd til både sykepleiere og lærere lenge før vi fant olje i Nordsjøen. Vi kommer også til å beholde disse yrkesgruppene lenge etter lyset er slukket for godt på direktørkontoret til Norsk olje og gass. Dessuten kan det jo for eksempel være at oljebransjen vil ha svært god nytte av «bedre» lærere. De kan jo hjelpe til med å utdanne enda flinkere ingeniører.

Tja, vi tar sjansen på å dra det så langt som å påstå at lærerne da selv er med på å bidra til oljeinntektene «som betaler for jobbene» deres.

Offentlig sektor kan nemlig også bidra på den positive siden i regnskapet. Oljebransjen overlever ikke uten offentlig sektor. Noe enkelte «oljetopper» aldri bør glemme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags