BA mener: Fullstendig uholdbart

Det har hittil i år vært en massiv bruk av overtid blant de ansatte, for å opprettholde driften ved politiets operasjonssentral.

Det har hittil i år vært en massiv bruk av overtid blant de ansatte, for å opprettholde driften ved politiets operasjonssentral.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bruken av overtid ved politiets operasjonssentral er et symptom på noe svært alvorlig.

DEL

LederPolitireformen skulle bringe politiet nærmere folk. Derfor er det vanskelig å forstå at politiets operasjonssentral for hele Vestlandet nå er samlet i Bergen. Vanskeligere å forstå er det at sentralen er kraftig underbemannet. Uten velvillige ansatte som påtar seg massivt med overtid går ikke vaktplanene opp.

Det kunne BA avsløre i lørdagens avis. I år har nesten 6000 overtidstimer gått med for å få operasjonssentralen i Bergen til å operere som den skal.

Tidligere i høst har BA fortalt at bare en av operatørene fra Sogn og Fjordane var villig til å bli med til Bergen. Kunnskapen om regionen som sentralen skal dekke, kan derfor være mangelfull.

Kombinert med massivt arbeidspress kan det bli svært alvorlig. Husk på hvilke ansvarstunge oppgaver operasjonssentralen har. Dette er politiets førstelinje, som skal reagere på små og store hendelser i hele vår landsdel. De skal sørge for at politiet kommer frem raskest mulig der de trengs mest, at kritisk informasjonen tilflyter dem som trenger det mest.

Svikter et slikt ledd i politiet får det store konsekvenser. Terroren som rammet Oslo og Utøya 22. juli 2011 avdekket store mangler. Gjørv-kommisjonen var ikke nådig da de kunne avdekke fatal svikt i politiets informasjonsflyt. Siden den gang har det vært stor reformiver i politiets toppledelse, heiet frem av den ene udugelige justisminister etter den andre.

Om den såkalte nærpolitireformen vil virke etter hensikten, altså gjøre landet tryggere, er for tidlig å si. Men å gjennomføre en dyptgripende reform uten å sørge for tilstrekkelig med penger og ressurser, har aldri vært en suksessoppskrift. Samtidig har vi forståelse for at det ikke finnes ubegrenset med penger som kan sluses inn i norsk politi.

Ute i distriktene hvor folk bor har det vært mer smalhans. Her har budsjettene ikke stått i stil med stadig flere oppgaver.

Etaten har vært budsjettvinner i år etter år. Politiets sentrale enhet, Politidirektoratet (POD) har est ut inne i Oslo. Enorme summer er blitt utbetalt til digitaliseringskonsulenter og andre «endringsagenter.» Ute i distriktene hvor folk bor har det vært mer smalhans. Her har budsjettene ikke stått i stil med stadig flere oppgaver.

Mye tyder på at politiet blir stadig mer sentralisert, hvor beslutninger om ressursbruk i større og større grad blir tatt ved PODs hovedkontor i hovedstaden. BAs avsløring om overtidsbruken er et symptom.

Dessverre blir det sjelden tatt tak i før noe går fryktelig galt. Samtidig blir det vanskeligere og vanskeligere for presse og publikum å følge med på hva politiet gjør.

Operasjonssentralen tar sjeldnere telefonen når vi ringer. Det kan rett og slett ikke fortsette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags