BA mener: Dårlig valgresultat for «velferdsprofitørene»

Knut Arild Hareide (KrF) og Bjørnar Moxnes (Rødt) kan stoppe regjeringen og Trine Skei Grande (V).

Knut Arild Hareide (KrF) og Bjørnar Moxnes (Rødt) kan stoppe regjeringen og Trine Skei Grande (V). Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

KrF i vippeposisjon kan være et dårlig valgresultat for kommersielle krefter som gjør stor profitt på velferdsoppgaver.

DEL

LederPolitikere fra Frp, Høyre, Venstre og NHO liker ikke at «profitør» brukes om slike aktører. Slike som tjener stort på å selge sine tjenester til det offentlige, og overta velferdsoppgaver.

Jo da, vi kan forstå at enkelte ikke liker å bli omtalt som profitører. Et begrep som ble brukt etter andre verdenskrig. Om de som tjente seg rike på å samarbeide med de tyske okkupantene. Etterkrigshistorien forteller uansett at profitører raskt blir renvasket her til lands. Krigen heftet ikke lenge.

Det mest brukte argumentet for «å sette bestemor ut på anbud», og overlate offentlig velferd til private, har vært at det ville bli billigere og at private var i stand til å drive bedre enn det offentlige. Visst er det mulig å finne eksempler på at offentlige sykehjem har vært dårlig drevet. Da burde politikerne begynne med å se på seg selv. Vi har valgt dem til å styre samfunnet, men de har ikke gjort jobben. De har ikke stilt krav, og de har ikke tatt og hatt kontroll.

Etter at stadig mer eldreomsorg, barnehager og barnevern er overlatt til private aktører har vi stadig oftere sett at våre politikere har enda mindre kontroll. Når høyresiden ønsker å sensurere bruken av ordet velferdsprofitører, så er det kanskje ikke bare av hensyn til de «stakkars» profitørene. Det kan også være for å bremse diskusjonen.

KrF ønsker også å bremse store kommersielle aktører, og heller slippe til ideelle som ikke er ute etter profitt.

Når barnevern fremstår som noe av det mest profitable, så trenger vi langt mer diskusjon og åpenhet omkring velferdsprofitører. Det er tross alt våre fellesmidler som betaler overskuddet. Samfunnet kan få langt mer nytte av disse midlene om de heller brukes til veldrevet velferd.

I forrige periode klarte regjeringen seg med Venstres støtte i slike saker. Nå har disse tre partiene ikke lenger flertall. På den andre siden har vi fått inn Rødt. Et parti som har frontet kampen mot velferdsprofitørene. KrF ønsker også å bremse store kommersielle aktører, og heller slippe til ideelle aktører.

Om KrF finner sammen med Rødt og resten av opposisjonen om velferd, slik Klassekampen melder, så må regjeringen endre kurs. Valgresultatet gir et flertall på Stortinget som ikke lover godt for velferdsprofitørene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags