BA mener: Frekkhet alene holder neppe til ny valgseier

Erna Solberg (H) bør lete etter bedre saker enn olje utenfor Lofoten for å stoppe Jonas Gahr Støre (Ap).

Erna Solberg (H) bør lete etter bedre saker enn olje utenfor Lofoten for å stoppe Jonas Gahr Støre (Ap). Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det spørs om det er bærekraftig strategi for regjeringen å gjøre oljeboring utenfor Lofoten til et spørsmål til og om Arbeiderpartiet.

DEL

LederStatsminister Erna Solberg (H) var først ute med å avkreve statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) svar på hva han mente om oljeboring i det omstridte området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det var kanskje ikke meningen at Støre skulle svare så fort, men når han kommer med et kompromiss, så beskylder den nye oljeministeren fra Os og Frp – Terje Søviknes – ham for å ha sveket oljenæringen. På toppen av det hele slenger så kommunalminister Sanner (H) seg på i korstoget mot Støre. Han får ikke svar fra Støre om hvem Ap har tenkte å regjere sammen med etter valget. Nå har han Sanner nesten gitt opp.

Dette minner om en strategi som kan være både frekk og farlig.

For det kan vel ikke være at de to regjeringspartiene har glemt hva de har drevet med etter forrige valg? Solbergs drøm om og valgkamp for en bred borgerlig regjering ble til en mindretallsregjering. Prisgitt støttepartiene KrF og Venstre.

Det synes rimelig opplagt at om H og Frp får sjansen til å fortsette å regjere, så blir det igjen på nåde fra støtteparti. Å komme seg inn i regjeringskontorene i 2013 var for de blåblå i praksis langt viktigere enn å slippe oljenæringen til utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Alt taler for at de må betale samme pris ved neste korsvei.

Støre har i det minste kommet med et kompromissforslag som kan gi «litt» oljeboring utenfor Lofoten.  

Støre har i det minste kommet med et kompromissforslag som kan gi «litt» oljeboring utenfor Lofoten. Ikke sagt at han får det gjennomført, men han har i løpet av uker prøvd å hjelpe oljenæringen mer enn den blåblå regjeringen har gjort på fire år–eller kommer til å gjøre om de eventuelt skulle få fire år til. Derfor fremstår det som ganske så frekt å gå løs på Ap i denne saken. Strategien man synes å satse på kan fort vise seg særdeles lite robust og enda mindre bærekraftig. Risikoen for at saken slår kraftig tilbake er overhengende stor.

Den gode begrunnelsen for å ønske at den blåblå regjeringen skal fortsette og stemme på et blått parti, burde være at man er fornøyd med det regjeringen har fått til.

Det kan være en langt mer bærekraftig strategi å satse på slike saker. Mye heller enn å mase om en sak der man ikke har fått til noe som helst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags