BA mener: Snublet i kjepphestene

SVs fem krav til Arbeiderpartiet, som ble vedtatt på landsmøtet i helgen, setter SV-leder Audun Lysbakken i fare for å måtte svelge kameler dersom han vil ha makt.

SVs fem krav til Arbeiderpartiet, som ble vedtatt på landsmøtet i helgen, setter SV-leder Audun Lysbakken i fare for å måtte svelge kameler dersom han vil ha makt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sosialistisk Venstreparti prøvde med helgens landsmøte å posisjonere seg for å regjere med Arbeiderpartiet. Uten suksess.

DEL

LederSV bør ikke ha store forhåpninger om å bli med i en Ap-ledet regjering etter høstens stortingsvalg.

Planen til partiledelsen var at SV-landsmøtet skulle samle seg bak fire tydelige, nærmest ufravikelige krav. Vern av Lofoten, Vesterålen og andre uåpnede leteområder for olje. Kraftig opptrapping av barnetrygden. Forbud mot privat profitt i barnehager, asylmottak og barnevernsinstitusjoner samt en nasjonal grense for hvor mange elever som kan være per lærer.

Men landsmøtet var ikke fornøyd, de ville ha inn enda en SV-kjepphest: En umiddelbar støtte til et internasjonalt atomvåpen-forbud. Stemningen i salen var så tydelig på dette punktet, at partiledelsen spiste det i seg uten votering.

Dermed må en eventuell regjeringspartner innfri fem krav. Partileder Audun Lysbakken må spise farlig mange kameler dersom han skal tilbake i regjering.

Arbeiderpartiet har sagt tydelig ifra om at kravet om atomvåpen-forbud er utelukket. Ørnen blant norske partier vil ikke at duene i SV skal få grep om norske utenrikspolitiske posisjoner.

AP er også kjølige til SVs øvrige krav. Forslagene er enten  egnet til å blåse opp utgiftene i statsbudsjettet, eller bidra til lavere inntekter. Det er delte meninger om olje- og gassindustrien, få mener at den ikke bidrar med penger i statskassen.

SV-landsmøtet delte også raust ut fagre løfter. Gratis-vedtakene haglet. Skolemat, barnehage og skolefritidsordning? Gratis, om ikke straks, så i alle fall på sikt. Gratis tannlege for alle under 20 år, psykolog for de unge og gratis lege for alle under 18. Museum og idrettsaktiviteter skal også bli gratis i et SV-styrt Norge, mente flertallet. Utstyrsstipendet til elever på videregående skal også økes, slik at den skolen reelt sett blir gratis.

Lysbakken og kompani skal imidlertid ha ros for ikke å gjøre opp regning uten vert. For å finansiere alt dette skal skatteinntektene opp.

Partileder Audun Lysbakken må spise farlig mange kameler dersom han skal tilbake i regjering.

Hvordan det skal passe inn med Ap-leder Jonas Gahr Støres prosjekt, er ikke lett å se. Skal han klare å erstatte Solberg som statsminister må han også ha med seg Senterpartiet. Der er den mer borgerlige og skatteskeptiske fløyen i førersetet. Skal Kristelig Folkeparti lokkes over, er ikke krav om kraftige skatteskjerpelser god melodi.

SV har et problem dersom de ikke trengs som parlamentarisk grunnlag for en ny regjering. Noen trussel er de knapt: Partiet vil aldri felle en Ap-regjering til fordel for en borgerlig koalisjon.

Uten makt og uten reell mulighet for å dra Ap i sin retning, er det vanskelig å se at SV klarer å holde seg relevante i fire nye år i opposisjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags