BA mener: Stortinget rammet av stormannsgalskap

Olemic Thommessen (H) har ansvaret for en utrolig kostnadsoverskridelse i Erna Solbergs regjeringsperiode.

Olemic Thommessen (H) har ansvaret for en utrolig kostnadsoverskridelse i Erna Solbergs regjeringsperiode. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det skulle koste 1,1 milliarder kroner å pusse opp og utvide Stortinget. Regningen har økt til 1,8,  men presidentskapet så ingen grunn til å opplyse Stortinget om kostnadssprekk.

DEL

LederBetydelige svakheter i planlegging og gjennomføring av prosjektet, sier Riksrevisjonen. Som ikke  er sikker på at kostnadsrammen på 1,8 milliarder vil holde.

Riksrevisjonen har, naturlig nok, sett på saken. Denne uken kom deres rapport. Her blir det slått fast at allerede høsten 2013 visste Stortingets administrasjon og presidentskap om en betydelig kostnadssprekk. En informasjon Stortinget først fikk vite om høsten 2014.

Det enorme overforbruket er virkelig ille. President Olemic Thommessen (H) og  direktør Ida Børresen har sett regningen øke med hundrevis av millioner uten å slå alarm.  Slikt kan bare skje i Oslo og  på Stortinget. Eventuelt med et unntak for regjeringskvartalet. Som enkelte politikere ynder å si; det er tross  alt skattebetalernes penger.

Hele prosjektet fremstår også som et grovt brudd på politikernes egne regler. Man burde på et svært tidlig tidspunkt sett at prisen ville passere 750 millioner. Det er terskelen for når offentlig sektor er pålagt å hente inn ekstern kvalitetssikring både på kostnadsoverslag og byggherrens (Stortinget) planlagte styring av prosjektet. Som politikernes argeste kritikere liker å si; de lager lover og regler, men følger dem ikke selv.

Prosjektet oser av stormannsgalskap. Her skorter det både på kompetanse og fullmakter.

Michael Tetzchner (H), medlem av Kontrollkomiteen, sier til VG at Stortingets legitimitet svekkes når man pålegger skatter og avgifter, og ikke selv holder orden, men lar milliardene trille ut til et formål praktisk talt uten nytteverdi for Stortinget. Prosjektet oser av stormannsgalskap.

Her skorter det både på kompetanse og fullmakter til president og direktør. Ingen av dem skal ha vurdert å gå av som følge av Riksrevisjonens rapport. Presidenten tar derimot til motmæle, men sier at han tar kritikken på alvor.

Da burde han umiddelbart flyttet ned på bakerste benk i Stortinget. Ikke minst med tanke på Stortinget og norske rikspolitikeres omdømme.

Uansett bør presidentperioden snart være over. Selv om Høyre skulle vinne valget, så blir partiet nødt til å finne ny president. I tillegg får vi håpe at «en olemic» ikke vil bli husket som et enda større tall enn 700 millioner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags