Erna Solberg må vise hvem som bestemmer

Statsminister Erna Solberg (H) blir gratulert av fiskeriminister Per Sandberg (Frp) valgnatten 2017. I det siste har det stormet rundt sistnevntes slepphendte holdning til sikkerhetsbrudd, uten at Solberg har vist et tydelig lederskap.FOTO: ARNE RISTESUND

Statsminister Erna Solberg (H) blir gratulert av fiskeriminister Per Sandberg (Frp) valgnatten 2017. I det siste har det stormet rundt sistnevntes slepphendte holdning til sikkerhetsbrudd, uten at Solberg har vist et tydelig lederskap.FOTO: ARNE RISTESUND

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fiskeriminister Per Sandbergs sikkerhetsbrudd må få konsekvenser.

DEL

LederStatsminister Erna Solberg (H) har valgt å være vag når hun har kommentert fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sin Iran-ferie. Det er muligens en bevisst strategi for å tone ned sakens alvorlighet.

La det være helt klart: En norsk statsråd skal ikke reise til Iran eller tilsvarende regimer uten verken å informere norske utenriksmyndigheter eller Statsministerens kontor. Det er også et svært alvorlig sikkerhetsbrudd å ta med sin normale mobiltelefon på en slik reise.

På mobilen til Sandberg er det sensitiv informasjon, blant annet tilgang til regjeringens interne saksbehandlingssystem. Det må antas at all denne informasjonen nå er kompromittert av både iranske og russiske etterretningsmiljøer. Iran har et svært sofistikert etterretningsapparat som har store ressurser og tilgang til svært avansert teknologi.

Det er selvsagt at de gjør det de kan for å hente ut sensitiv og verdifull informasjon når en norsk statsråd bokstavelig talt kommer slengende over grensen. Iranske myndigheter visste mer enn statsminister Solberg: De visste ikke bare at han kom til Iran, de visste også hvor og når.

Sandbergs reisefølge, hans nye kjæreste Bahareh Letnes, har fått mest oppmerksomhet. Men fiskeriministerens kjærlighetsliv har helt underordnet interesse i denne saken. Det alvorlige er at Sandberg tydeligvis har ignorert de klinkende klare retningslinjene som gjelder for slike reiser.

Det er åpenbart at Sandberg ville ha mistet en eventuell sikkerhetsklarering på bakgrunn av det som har skjedd.

Det er også alvorlig at Sandberg besøker et regime Norge har et anstrengt forhold til uten i det minste å informere sin overordnede. Regimet i Iran vil bruke besøket for hva det er verdt, selv om Sandberg «bare var på ferie».

Det er åpenbart at Sandberg ville ha mistet en eventuell sikkerhetsklarering på bakgrunn av det som har skjedd. Nå trenger han ingen slik sikkerhetsklarering som statsråd, heldigvis. Det er den folkevalgte statsminister, ikke sikkerhetstjenestene, som bestemmer hvem som skal bekle statsrådspostene.

Likevel fortjener saken en skarpere reaksjon enn det statsminister Solberg har evnet så langt. Statsråder har mistet jobben for mindre alvorlige forseelser. Ved ikke å gjøre noe, sender Solberg flere uheldige signaler. Mest åpenbart signaliserer hun at det ikke er så ille at hennes statsråder ikke følger regler og prosedyrer regjeringen pålegger andre.

Når alvorlige regelbrudd ikke får konsekvenser, gis det inntrykk av svakhet. Det skaper rett og slett tvil om Solberg virkelig er sjefen i regjeringen. Da blir det i lengden vanskelig å lede landet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags