BA mener: Legalisering kan gjøre situasjonen verre

Helseminister Bent Høie (H) får en svært vanskelig jobb når helsevesenet overtar ansvar for rusmidler.foto: Cornelius poppe, ntb

Helseminister Bent Høie (H) får en svært vanskelig jobb når helsevesenet overtar ansvar for rusmidler.foto: Cornelius poppe, ntb

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er flertall på Stortinget for å legalisere bruk av narko. En vellykket rusreform fordrer langt sterkere midler.

DEL

LederStortingets helsekomite vedtok i forrige uke en ganske revolusjonerende budsjettmerknad: Samfunnets ansvar for oppfølging og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.

Merknaden innebærer at rusbruk som i dag er ulovlig skal bli lovlig, og ikke kunne møtes med straff fra politi og rettsvesen. I praksis betyr dette en legalisering av narko. KrF og Frp stemte imot.

Det er ingen tvil om at samfunnet kan og bør ta langt bedre vare på tunge rusmisbrukere. Så langt kan det helst omtales som en ubrutt og uverdig historie om svik. Vi tviler ikke på at politikerne ønsker seg en vellykket rusreform, men vi har liten tro på at legalisering bør være begynnelsen på en slik re- form.

Man bør i det hele tatt ikke snakke om legalisering uten å være seg svært bevisst hvilke signaler man samtidig sender ut. Legalisering kan gi håp for noen, men det kan samtidig gjøre noe med holdningen hos langt flere. Å snakke om legalisering kan rett og slett åpne for at flere prøver. Noen kan ta sjanser de ellers ikke ville tatt.

Legalisering vil ikke fungere som noe trylleord.

Politiet uttaler i gårsdagens BA, etter å ha avslørt salg på en nattklubb i byen, at de ikke ønsker at utelivet skal være en rekrutteringsarena til narkotikabruk og de problemer det medfører. Da er vi ved det neste problemet med legalisering. For vi antar at innsmugling og omsetning fortsatt skal være straffbart – selv om det i praksis synes mye fritt frem. Eller skal helsevesenet overta også innførsel og «salg»?

Det kan gjøres, og burde vært gjort, svært mye annet for å hjelpe tunge misbrukere. Lenge før legaliseringen bør behandlingstilbudet komme på plass. Uten et godt utbygd tilbud kan legalisering gjøre situasjonen enda verre. Vi er litt usikre på om politikerne forstår konsekvensene, og tviler på om de forstår hva det vil kreve. Så langt har våre politikere vist seg maktesløse. Legalisering vil ikke fungere som noe trylleord.

En rusreform må først og fremst handle om å ta vare på tunge misbrukere. Ikke de som bare prøver «litt», beholder både kontrollen og jobben – og som vil slippe å få straffbar bruk på rullebladet. Disse behøver ikke samfunnets omtanke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags