Undergraver sin egen satsing på kollektiv

Barn får ikke lenger reise kollektivt gratis med voksen på enkeltbillett og lære gode vaner etter 1. februar.

Barn får ikke lenger reise kollektivt gratis med voksen på enkeltbillett og lære gode vaner etter 1. februar. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hordaland fylke ønsker å få langt flere til å reise kollektivt. Vedtatte prisendringer kan i det minste lokke flere kunder til buss og bane.

DEL

LederFylkestinget vedtok i desember nye billettpriser som skal gjelde fra 1. februar. Da kommer det en del endringer som ikke synes spesielt godt begrunnet.

At de generelle billettprisene øker med vel to prosent er ikke annet enn å forvente. Inntektene må jo holde tritt med prisen på drivstoff og sjåfører. Fra 1. februar øker også den øvre aldersgrensen for å kunne reise på det svært rabatterte ungdomsbilletten fra 20 til 21 år. Dette skal koste fylket ni millioner på årsbasis, men bør være svært godt investerte penger. Slik får man flere ungdom til å reise kollektivt. Flere får gode vaner.

En annen vesentlig endring er at fylket bruker ni millioner for å fjerne nattaksten. Etter 1. februar gjelder ordinære priser på nattavganger, og periodekort kan brukes som vanlig.

 Vel og bra for dem som bruker nattbuss hjem fra byen i helgene, og kanskje vil flere gjøre det. Det er verre med de gode vanene. Mange husker ikke dagen derpå hva de betalte. Andre husker ikke at de reiste hjem med buss.

I verste fall gir billigere nattbuss noen råd til å ta drikke enda et glass på byen. Vel ble budsjettet vedtatt midt i julebordsesongen, men fylkets millioner kunne vært brukt bedre.

På hverdager er det slik at når en voksen løser enkeltbillett så kan et barn i alderen 4–15 år følge gratis med. Fra 1. februar må det betales for barnet. Slik lærer noen færre barn gode vaner. Begrunnelsen har mest med misunnelse å gjøre. Noen med periodekort finner det er urettferdig at de selv ikke får ta med barn gratis. 

Vel ble budsjettet vedtatt midt i julebordsesongen, men fylkets millioner kunne vært brukt bedre.

Egentlig bør man heve seg over slikt. Eller enda bedre, for eksempel bruke de ni nattakst-millionene til at også voksne med periodekort får ta med et barn gratis. For det aller viktigste er å få flere til å reise kollektivt. Den ordningen man har hatt kan ha truffet svært godt. Fått noen uten periodekort og gode vaner til å reise kollektivt.

Skyss nevner også en annen fordel med å fjerne gratisbilletten for barn: Bergen får samordnet praksis med Oslo. Halleluja! Noen ganger er argumentene så dårlige at det er bedre å holde kjeft.

Vi får trøste oss med en annen endring: Alle hunder får nå reise gratis. Så kan i det minste de lære seg gode vaner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags