BA mener: Politikken ville faktisk klart seg bedre uten faktasjekk

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slår et slag for at politikere må kunne mene og spissformulere.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slår et slag for at politikere må kunne mene og spissformulere. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at faktasjekk av politiske vurderinger forflater det politiske ordskiftet. Godt at han tør.

DEL

LederFor dette utsagnet kan vel også bli sjekket og stemplet «Faktisk helt feil». Slik hans utsagn om at «Erna Solberg har styrt den mest sentraliserende regjeringen dette landet har sett» nylig ble av NRK.

«Det er min politiske vurdering, og umulig å faktasjekke», sier Vedum til Klassekampen. NRK, TV2, VG og Dagbladet samarbeider om faktisk.no. For å bedrive faktasjekk av samfunnsdebatt og ordskifte, og bidra til åpen offentlig samtale og konstruktiv debatt.

Vår konklusjon blir enten «Faktisk ikke sikkert» eller «Faktisk delvis feil» — for å bruke faktadomstolens egen terminologi. Vi tviler på at de har bidratt til en mer åpen og konstruktiv debatt. Visst kan våre politikere bruke fakta noe omtrentlig, men faktasjekkere har vist hvor vanskelig det er skille mellom rene fakta på den ene siden, og meninger og spissformulering på den andre.

For det første klarer våre politikere som regel å arrestere hverandre når det blir for ille. For det andre vet det norske folk selv å bedømme. De nye faktasjekkene ligner lett flisespikkeri. De kan i neste omgang skremme politikere fra å bruke friske utsagn og gode «bilder». Det minste problemet er politikere bruker fasit fra faktasjekkene og møter seg selv i døren. Det alvorlige med «faktafeberen» er at den kan gjøre valgkamp og politisk debatt mer uinteressant.

Faktasjekkene kan gi begrepet politisk korrekt enda en negativ betydning.

Faktasjekkene kan gi begrepet politisk korrekt enda en negativ betydning. Det trenger ikke norsk debatt. Erling Borgen påstår at årets valgkamp er den tristeste han har sett, og i realiteten bare handler om meningsmålinger og hva Sylvi Listhaug (Frp) finner på. Journalister burde skrive om samfunnsutfordringer og avsløre makt. En faktavaktsjef i NRK uttaler seg også til Klassekampen i sakens anledning. Det er mulig å ønske seg en litt mer selvkritisk holdning og kanskje noe mer objektivitet. Det kan være at medier flest heller burde sjekke seg selv.

Uansett, vi ser mer behov for folkeskikk.no enn faktisk.no i norsk valgkamp. Dette er vår mening som vi ikke påstår å kunne belegge fullt og helt med fakta. Det er lov å være uenig, men faktasjekk er  faktisk helt overflødig og unødvendig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags