Formuesskatten plager fortsatt Høyre

Komiteleder Torbjørn Røe Isaksen leder programkomiteen i Høyre. Nå har han ertet på seg blant annet Hordaland Høyre med forslaget om å lempe på løftene om skattelette.

Komiteleder Torbjørn Røe Isaksen leder programkomiteen i Høyre. Nå har han ertet på seg blant annet Hordaland Høyre med forslaget om å lempe på løftene om skattelette. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har blåst opp til skattestrid i Høyre. Pragmatisme og prinsippfast idealisme står mot hverandre.

DEL

LederDet handler om noe så vanskelig, og kjedelig, som formuesskatt. I dag har Høyre programfestet at formuesskatten må fjernes på sikt. I det nye programforslaget, som skal behandles på partiets landsmøte kommende helg, er ambisjonene redusert til et mål om at formuesskatten på arbeidende kapital (for eksempel maskiner og utstyr) skal reduseres og fases ut. Det får blant annet sentrale personer i Hordaland Høyre til å se rødt.

I tunge tider, sånn som nå, begynner vi å se de grelle sidene av formuesskatten, uttalte Peter Christian Frølich til Dagens Næringsliv før helgen. Han peker på at den særnorske formuesskatten må fjernes i sin helhet, blant annet fordi verftsindustri med utenlandske eiere slipper å betale denne skatten. Dermed er den konkurransevridende, mener Frølich.

I den andre enden av diskusjonen befinner undervisningsminister Torbjørn Røe Isaksen seg. Røe Isaksen, som leder programkomiteen, sier seg enig med Frølich i at det er viktig å fjerne formuesskatt for norsk næringsliv og arbeidsplasser på Vestlandet. Han mener det er det partiet gjør når de vil fjerne den delen av skatten som ilegges på arbeidende kapital.

Formuesskatt har i Høyre-kretser lenge vært en forhatt ordning. Skatten virker altså konkurransevridende da den ikke rammer utenlandsk eierskap. Den er også personlig, og tar dermed ikke høyde for hvordan bedriftene gjør det økonomisk. Det har ført til at selskaper må betale utbytte til aksjonærene slik at aksjonærene kan betale formuesskatt. Det siste er imidlertid delvis demmet opp for etter at Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 innførte en ordning med utsatt formuesskatt for selskaper som går med regnskapsmessig underskudd.

Likevel – skattemotstanderne påpeker at formuesskatten hindrer investeringer, og dermed rammer arbeidsplasser.

Røe Isaken har påpekt at skattelettelser må veies opp mot andre gode tiltak Høyre vil bruke penger på. Og de er det en god del av. Senest sist uke avslørte statsminister Erna Solberg at dagens regjering og samarbeidspartiene vil bruke tusen milliarder kroner på samferdsel i årene som kommer. Det er også flertall for en kostbar opprusting av Forsvaret. Dette er eksempler på høye utgifter som kommer i en tid der man venter mindre oljeinntekter samtidig som befolkningen i landet blir eldre og mer pleietrengende.

I mange tilfeller er det i dag altfor langt mellom løfter og realistiske muligheter.

Programkomiteleder Røe Isaksen sier til DN at Hordaland Høyre må tenke seg om. Han påpeker at partiet må ha et program som henger sammen, og at det ikke går an å ha maks løfter på alle områder.

Akkurat det er et godt utgangspunkt, som både resten av Høyre og alle andre politiske partier har godt av å adoptere. I mange tilfeller er det i dag altfor langt mellom løfter og realistiske muligheter.

Skal Høyre kutte formuesskatten helt i neste fireårsperiode, må partiet også fortelle hvor de skal hente inntektene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags