BA mener: En kvalmende stormannsgalskap

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil ikke la seg intervjue om kostnadsøkningen av driften av Stortinget. Noen av prioriteringene fremstår som svært spesielle i en oversikt Dagens Næringsliv har presentert.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil ikke la seg intervjue om kostnadsøkningen av driften av Stortinget. Noen av prioriteringene fremstår som svært spesielle i en oversikt Dagens Næringsliv har presentert. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Visittkort med gullskrift. Egen husfotograf og konditor som lager franske makroner. Standarden på Stortinget skal tydeligvis ikke stå tilbake for noe.

DEL

LederDet er sannelig ikke lett å vite om man skal le eller gråte over opplysningene som Dagens Næringsliv frembringer. I tillegg til de nevnte punktene, har Stortingets administrasjon også brukt 2,5 millioner kroner på «ny visuell identitet». Sett i lys av et statsbudsjett på rundt 1300 milliarder kroner, er ikke summen all verden. Heller ikke gullskriften vil velte dette. Men det stanser slett ikke her.

Saken blir brått verre når man får vite at antall sjefer på Stortinget har økt fra 30 i 2008 til 38 i dag. Antall ansatte har økt fra 424 i 2008 til 495 i dag. Og driftsbudsjettet har økt fra drøyt 730 millioner kroner til 905 millioner kroner. De koster altså snart en milliard å drifte Norges nasjonalforsamling administrativt. Da bør varselklokkene kime.

Enda verre blir det at disse opplysningene kommer i kjølvannet av saken om at utbyggingen av Stortinget har sprengt sitt opprinnelige budsjett fra 70 millioner til en sluttsum som forventes å ende på nærmere to milliarder. Man kan saktens begynne å lure på om Stortingets administrative ledelse og presidentskap har mistet bakkekontakten fullstendig, og hvilke signaler de ønsker å sende ut til folk flest.

Selvsagt må noe gjøres. Både av hensyn til en galopperende kostnadsutvikling, av hensyn til å motvirke et inntrykk av stormannsgalskap, og ikke minst av hensyn til å opprettholde sin egen legitimitet i folket.

Det får man ikke vite. For verken stortingspresident Olemic Thommessen (H) eller stortingsdirektør Ida Børresen vil kommentere saken overfor DN. Til alt overmål får ikke avisen svar på hvordan kostnadsutviklingen til mottakelser og representasjon har vært fra 2012 til 2016. Forespørselen ville kreve for mye arbeid å svare på. Man har altså ingen oversikt på dette feltet, og synes heller ikke det er nødvendig å skaffe det.

Nå reagerer stortingsrepresentanter, de folkevalgte som styrer landet, men åpenbart ikke styrer Stortinget, på stortingsledelsens stormannsgalskap. Både Michael Tetzschner, fra Thommesens eget parti, og Marit Arnstad (Sp), kritiserer pengebruken overfor DN. Tetzschner mener veksten i antall ansatte og toppledere signaliserer en organisasjon som er i ferd med å miste sitt grunnleggende oppdrag av syne. Arnstad mener presidentskapet og deler av administrasjonen er blitt mer opptatt av mottakelser enn av stortingsarbeid, og at visittkort med gullskrift, egen husfotograf og konditor er uttrykk for at ledelsen skaper avstand til den jobben ansatte og folkevalgte gjør.

Selvsagt må noe gjøres. Både av hensyn til en galopperende kostnadsutvikling, av hensyn til å motvirke et inntrykk av stormannsgalskap, og ikke minst av hensyn til å opprettholde sin egen legitimitet i folket. Stortingspresident Børresen sier til DN at administrasjonen har krav om effektiviseringskutt på 2,5 prosent for neste år. De bør ha mange alternativer der de kan starte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags