BA mener: Stortingspresidenten er ikke skikket til jobben

Stortingspresident Olemic Thommessen er ikke skikket til jobben sin, mener BA. ARKIVFOTO: Heiko Junge/NTB scanpix

Stortingspresident Olemic Thommessen er ikke skikket til jobben sin, mener BA. ARKIVFOTO: Heiko Junge/NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Olemic Thommessen (H) bør gjøre som sin direktør og gå av.

DEL

LederAldri har Norge hatt en stortingspresident med så lite støtte. Det var en tabbe av statsminister Erna Solberg å legge sin hånd over Thommessen og sikre ham fornyet tillit i inneværende periode.

Da Stortinget i høst skulle velge sin president, var det så vidt Høyre klarte å få et flertall bak Olemic Thommessen. Med god grunn. Tilliten til amatørskuespilleren fra Lillehammer var syltynn etter store budsjettoverskridelser knyttet til Stortingets byggeprosjekt.

Forrige uke ble det kjent at byggeprosjektet, som blant annet inkluderer et nytt postmottak under jorden, har gått på en ny smell. Ifølge avisen Dagens Næringsliv behøves det nå en halv milliard nye kroner for å bli ferdig. Det som skulle koste 1,1 milliard, viser seg å belaste skattebetalerne med over det dobbelte. Som resultat måtte direktøren på Stortinget, Ida Børresen, fratre sin stilling.

Thommessen valgte en annen metode. I stedet for å innrømme noe som helst tydde han til det feigeste trikset i boken, å skylde på alle andre. Forrige uke gikk Stortingspresidenten til et nedrig, verbalt angrep på de innleide konsulentene som har hjulpet Stortingets administrasjon med byggearbeidet.

Han forsøkte også å hindre at Stortinget ble informert om flausen.

Striden mellom Stortinget og konsulentselskapet Multiconsult skal løses i rettssalen. Da sømmer det seg ikke å prosedere saken i mediene, slik landets mektigste etter kongen på usselt vis fikk seg til å gjøre.

Thommessens manglende ryggrad har rammet Stortinget før. Da fredsprisvinner Dalai Lama kom til Norge, sørget Stortingspresidenten for at han ikke fikk komme inn via hovedinngangen, men gå bakveien. Han bestemte også at Lagtingssalen ble for fin for et slikt besøk, og stilte i stedet et loft til rådighet.

Thommessen var redd for å krenke stormakten Kina. At han tidligere hadde ledet Tibetkomiteen på Stortinget, som nettopp jobbet for Dalai Lama og Tibets interesser, hadde «presidenten» glemt. Det hele ble en farse, hvor Thommessen sto igjen på scenen som en ryggløs tåpe av holbergsk format.

Selv om Thommessen er utdannet jurist og advokat av yrke har han også vist manglende kompetanse på det juridiske felt. Da Stortingets presidentskap skulle gå gjennom arbeidet til kontrollkomiteen for landets hemmelige tjenester, EOS-utvalget, opphevet Thommessen taushetsplikten for komiteen. Det hadde han ikke lov til, men nektet å gå tilbake. Han forsøkte også å hindre at Stortinget ble informert om flausen.

Stortingspresidenten burde gå av før han påfører vår viktigste institusjon mer skade og skam.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags