Gå til sidens hovedinnhold

BA mener: Lett å blir lurt av alle utenlandske turister

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere utenlandske gjester gjør 2016 til et nytt rekordår for reiselivsnæringen. Det blir ikke like enkelt å få veksten til å fortsette.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen skal over nyttår legge frem en ny reiselivsmelding. Reiseliv er blitt en stadig viktigere, men fremover kan den trenge langt mer hjelp fra «sentralt» hold.

Vi har aldri opplevd en bedre sommersesong. Totalt ble det registrert 5,9 millioner utenlandske gjestedøgn. En økning på 12 prosent i forhold til 2015. 2,2 millioner av disse overnattingen kom i vårt område Fjord Norge – de fire fylkene på Vestlandet. Vår region øker igjen aller mest, hele 15 prosent.

Les også:

Les også

– Igjen ble det cruiserekord

 

Regjeringen bør ikke ta noe av æren for denne økningen. Den norske reiselivsnæringen er ganske sikkert blitt flinkere fra 2015 til 2016, men bør ikke overvurdere sin egen betydning. For langt flere utenlandske turister skyldes nok mest om at Norge har vært på «tilbud» det siste året.

Les også: Bidrar til ny cruiserekord

Den norske kronen ble stadig mindre verdt i andre halvår 2015. Ved inngangen til 2016 koset en euro godt over 9,50 betalt med norske kroner. En dollar hadde i løpet av fjoråret steget voldsomt i verdi – fra cirka 7,50 til 8,90, mens et britisk pund hadde styrket seg fra 11,50 til 13. Når kroneverdien gjør at det blir ti prosent dyrere for oss å feriere i utlandet, så blir det automatisk ti prosent billigere for utlendinger å feriere i Norge. Og ikke minst omvendt. Når kronen igjen blir mer verdt får vi tilsvarende mer igjen for vår valuta i utlandet. Utlendingene får tilsvarende mindre igjen for sine penger her hos oss.

For langt flere utenlandske turister handler nok mest at Norge har vært på «tilbud» det siste året.

 

Det har skjedd mye med valutakursene også i 2016. Amerikanerne kan fortsatt og igjen planlegge billige ferier i Norge så lenge dollarkursen ligger på 8,70. Det er verre med tyskere og mange andre euro-borgere når eurokursen igjen snuser på 8-tallet. Det er desidert verst for briter som vil tkil Norge. Pundet har sunket kraftig i verdi, og er nå midt nede på 10-tallet.

Derfor bør vi absolutt ikke se oss blind på de positive tallene fra 2016. Den norsk kronen har igjen steget i verdi. Det vil i seg selv og automatisk ha negativ betydning for hvor mange utenlandske turister som kommer neste sommer.

Heldigvis finnes det andre viktige faktorer som spiller inn og lokker turister. Om ikke på Østlandet, så i hvert fall på Vestlandet og ikke minst i Bergen.

Kommentarer til denne saken