BA mener: Nå trenger verden et robust Amerika

President Donald Trump besøkte mandag MacDill Air Force Base i Tampa som er hovedkvarteret til USAs hovedkommando og USAs spesialkommand.

President Donald Trump besøkte mandag MacDill Air Force Base i Tampa som er hovedkvarteret til USAs hovedkommando og USAs spesialkommand. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

President Trump utfordrer institusjonene som holder Vesten samlet. Han trenger mer motstand, raskt.

DEL

LederTrump hadde knapt varmet opp stolen før presidentordrene kom strømmende ut av Det hvite hus. I et sjokkerende høyt tempo. Handelsforhandlinger er stoppet, muren mot Mexico skal bygges, reguleringer og Obamas helsereformer blir rullet tilbake.

Mest oppmerksomhet har innreiseforbudet rettet mot flere land i Midtøsten, Syria, Irak og Iran for å nevne noen fått. Under dekke av å beskytte hjemlandet mot terror, stempler Trump-administrasjonen verdens nest største religion og millioner av muslimer.

Trump handler skremmende raskt, mens institusjonene som skal holde presidentens makt i sjakk, handler sakte. Men nå har det mangslungne, amerikanske rettssystemet begynt å sette på bremsene for det kontroversielle og forhastede innreiseforbudet.

Les også:

Grensene for maktutøvelse blir testet ut av Trump. Basert på hans første uker som president, er det bare å forvente at han vil bevege seg mye lenger ut på de juridiske viddene enn det noen annen amerikansk president har gjort før.

Hvordan rettsvesenet og de andre folkevalgte i Kongressen og senatet vil forholde seg til det, blir avgjørende. Pressen, den fjerde statsmakt, synes å være fullstendig vingeklippet. Trump ble jo president selv om de «mektige» mediene advarte sine lesere og seere.

Les også:

Forskere dropper USA i Trump-protest 

Trump får kritikk for ny Putin-uttalelse 

Trumps fremtreden, hans barnslige tilnærming til statsmannskunsten, har skapt enorm usikkerhet verden over. En ny bølge med militær opprusting står foran oss. Spørsmål om handelsavtaler vil være gyldige i fremtiden kan på den andre siden få viktige europeiske økonomier til å slite: Hvorfor investere i en ny fabrikk eller flere ansatte dersom fremtiden er så usikker? Og hvordan vil USA og Russland tilnærme seg hverandre?

Fryser internasjonal handel, blir forkjølelsen som rammer åpne økonomier voldsom.

Usikkerheten gjør EU-landene sårbare. Statsfinansene tåler dårlig en massiv opprustning. Men uten sikkerheten et forsvar gir, kan investeringer stoppe opp. Det kan ende i en stagnerende økonomi, med fortsatt laber vekst, økte inntektsulikheter og dårligere levestandard for store befolkningsgrupper.

Fryser internasjonal handel, blir forkjølelsen som rammer åpne økonomier voldsom. Det beste vi kan håpe på er at disse endringene ikke skjer brått: At usikkerheten dempes, fordi verden ser at Trump ikke styrer USA alene.

Men da må de amerikanske institusjonene vise at de er robuste, at de står imot og stopper de mest ytterliggående ønskene til en president med et barnslig og utrygt lynne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags