BA mener: Takketalen gir kanskje grunn til lavere skuldre

Donald Trump sjokkerte også under selve valget med sin overraskende seier.

Donald Trump sjokkerte også under selve valget med sin overraskende seier. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det kan være at den overraskende valgseieren likevel kan føre med seg noe godt.

DEL

LederDonald Trumps valgseier gjorde gårsdagen til en mørk dag for mange. Da det ble klart at den soleklare favoritten Clinton mistet grepet i delstat etter delstat, spredte usikkerheten seg som en tykk tåke. Hva skjer nå med økonomien, Nato og verden slik vi kjenner den?

Takketalen til den kommende presidenten gir kanskje grunn til lavere skuldre. Her anla Trump en helt annen stil enn i den bitre valgkampen. Han ønsket forsoning og fred. Likevel består usikkerheten. Ingen vet hvor Trump vil ta USA når han i januar flytter inn i Det Hvite Hus.

Trøsten er at det amerikanske demokratiet ikke tillater enevelde. Trump kan ikke gjøre som han alene lyster. Han må ha støtte i demokratisk forankrede institusjoner, også som president.

Les også: Tusener demonstrerer mot Trump i en rekke byer

Uansett er det et politisk jordskjelv av dimensjoner som nå ryster USA og hele Vesten i grunnvollene. Eiendomsbaronen og TV-stjernen Trump hadde aldri klart å samle bred støtte, hadde det ikke vært for at noe er grunnleggende galt i det amerikanske samfunn.

Han lovet å gjøre «America great again», å få jobbene og tryggheten tilbake. Dette tente et håp hos dem som i flere år har opplevd stagnerende inntekter, økte forskjeller og følelsen av å miste kontrollen over sin egen skjebne. Signalet fra en stor del av det amerikanske folket er ikke til å ta feil av: De vil ha en annen kurs.

Les også:

Derfor var meningsmålingene så på viddene

Ellevill trøste-taco-kø

Amerikanske Ingrid: – Fortvilet og skuffet 

Hillary Clinton klarte ikke tenne dette håpet. Hun ble en av dem. En representant for den politiske elite, med manglende forståelse for de problemer en stadig større gruppe amerikanere føler på kroppen – og på sin bankkonto.

Dette handler vel så mye om hvordan den økonomiske veksten i USA har blitt fordelt. Det er ikke holdbart at en stadig mindre gruppe mennesker, får en stadig større andel av verdiskapningen. Begynner arbeidsfolk å miste troen på at politikerne vil beskytte arbeidsplasser og inntekter, så får det konsekvenser.  

Trøsten er at det amerikanske demokratiet ikke tillater enevelde.

Likevel kom Trump-seieren overraskende. Særlig på meningsmålerne, som igjen har bommet grundig. Dernest på mediene og alle ekspertene som i flere måneder har beroliget med den svært lave sannsynligheten for at Trump skulle bli valgt. Selvransakelsen begynte allerede natt til onsdag.

Forhåpentlig vil Trump-jordskjelvet føre noe positivt med seg. Gir det en bred, politisk enighet om en mer rettferdig fordelingspolitikk, kan forskjellene mellom folk minskes. Det skaper grobunn for tillit, både til institusjoner og mellom mennesker. Da blir det kanskje mulig å se gjennom den mørke usikkerheten som har senket seg over oss. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags