BA mener: Nord-Korea er et varslet jordskjelv

Nord-Korea og lederen Kim Jong UN må imøtekommes med dialog, ikke krigsrop og trusler, mener BA.

Nord-Korea og lederen Kim Jong UN må imøtekommes med dialog, ikke krigsrop og trusler, mener BA. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Verdenssamfunnet må innse at Nord-Korea har blitt en eksplosiv og ustabil atomstat.

DEL

LederInstituttene som overvåker jordskjelvfaren rundt omkring i verden kunne natt til søndag registrere kraftige rystelser i Nord-Korea. Det var intet jordskjelv i geologisk forstand, men en voldsom rystelse i de storpolitiske platene som holder verden samlet.

Jordskjelvet skyldes en vellykket og voldsom atomprøvesprengning av en Nordkoreansk hydrogenbombe. Fra før er det kjent at landet har utviklet raketter som kan bære et atomstridshode og ramme amerikanske baser i Stillehavet, Japan og andre strategiske sentre i regionen.

Det internasjonale sanksjonspresset har ikke ført frem. Det isolerte landet er nå i realiteten er en høyeksplosiv kruttønne. Den må behandles deretter, med varsomhet og lave lyder fremfor aggresjon og brøl fra ledere som Donald Trump.

Konsekvensen av at situasjonen i Nord-Korea kommer ut av kontroll er knapt mulig å overskue. Det kan føre verden ut i en atomkonflikt uten sidestykke i historien. Også vissheten om at landet har skaffet seg ekstreme evner til å påføre sine naboland grusomme lidelser, vil skape global frykt i lang tid fremover.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un inspiserer soldater under en øvelse.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un inspiserer soldater under en øvelse. Foto:

En løsning på situasjonen virker ikke være innen rekkevidde. Men et første steg kan være å undersøke årsaken til Nord-Koreas intense ønske om å bli en atomstat. Landet er fremdeles i krig, teknisk sett med Sør-Korea men også mot naboen i sørs hovedallierte, USA.

Krigen i Vietnam brant seg fast i verdensopinionen, og skapte en fredsbølge på grunn av den voldsomme volds- og våpenbruken på begge sider.

Som en reaksjon fikk USA en stor fredsbevegelse som fikk innenrikspolitisk tyngde. Koreakrigen avfødte ingen slik reaksjon. Lidelsene til sivilbefolkningen i både Sør- og Nord-Korea ble et nasjonalt traume.

Mens Sør-Korea fikk betydelig støtte av den vestlige verden ble det kommunistiske Nord-Korea isolert, også etter Sovjetunionens fall. I dag fremstår landet som bittert, med en ledelse som virker å ha full kontroll.

De mest optimistiske observatørene og analytikerne mener det nordkoreanske regimet åpner døren for samtaler, og leser landets opprustning som et invitasjon til samtaler – men på Nord-Koreas premisser.

Den muligheten bør verdenssamfunnet, med Donald Trump i spissen, gripe før det er for sent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags