En krystallnatt

Artikkelen er over 13 år gammel

Krystallnatten 9. og 10. november 1938 minner oss om det som i dag skjer i de palestinske områdene i Midtøsten

DEL

Leder 10. OG 11. NOVEMBER 1938 skrev BA om Krystallnatten. Om 17 år gamle Herschel Grynszpan, polsk jøde, som tre dager tidligere hadde skutt og drept en tysk ambassaderåd i Paris. Hvorfor? Fordi familien hans var blitt sendt i konsentrasjonsleir av nazistene.

DRAPET SKAPTE stor oppmerksomhet i Bergen, Europa og USA. Hvorfor? Fordi drapsmannen var jødisk flyktning og oppholdt seg illegalt i Paris. Fordi den drepte representerte nazi-Tyskland. Fordi alle som fulgte med i tiden forsto at det nærmet seg en ny storkrig i Europa. Fordi alle forsto at drap på en tysk diplomat ville føre til at nazistenes terrorregime ville svare, på en eller annen forferdelig måte.

SVARET på drapet var Krystallnatten. «Synagoger brennes og jøder arresteres over hele Tyskland» skrev BA torsdag 10. november. «Avdelinger fra det hemmelige politi trengte inn i jødehjem tidlig i dag morges og tok med sig alle menn, som ble ført bort til politikasernene og man vet ikke hvordan det har gått med dem.» I dag vet vi hva som skjedde. De som ble arrestert ble sendt til konsentrasjonsleirene. Dagen etter dominerte nyheten om Krystallnatten førstesiden i BA. Vi fortalte historien om «Nazistenes grufulle jødeforfølgelser», om herjetogene over hele Stor-Tyskland.

VI VILLE NOK brukt litt andre ord i dag. Men i dagene etter Krystallnatten ble historien om hva som skjedde fortalt i aviser som ikke sympatiserte med nazistene. Det var tekst, ingen foto. Grunnen var at pressefolk som dekket begivenheten ble arrestert, fratatt fotoutstyr og film. Derfor er det mest øyenvitneskildringer av det som skjedde.

I DAG VET VI at terroraksjonen mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike var nøye planlagt og organisert av naziregimet. Navnet Kristallnacht fikk denne natten fordi glassrutene i jødiske forretninger og varehus ble knust. Det var glass i gatene. Nazistenes partibøller gikk i spissen for et pøbelvelde som knuste, plyndret, arresterte og drepte. Tysk politi beskyttet ikke de som ble drept og terrorisert. De arresterte ofrene og beskyttet bøllene.

LYDER DET KJENT? Det er samme historie som gjentar seg i de palestinske områdene i Midtøsten. En militær supermakt straffer et helt folk for enkeltpersoners terrorhandlinger. Palestinerne, skyldige og uskyldige, får husene sine bombet eller skutt i stykker. Noen får fem minutters varsel før bulldozerne kommer. I går fortalte Dagbladet om Manwa Rokba (75) i Gaza. Huset hennes er nå bare stein og grus, etter et av de utallige israelske angrepene.

URETTEN som skjedde Krystallnatten 9. og 10. november 1938 skal vi aldri glemme. Men den uretten som skjer nå, i vår egen samtid, krever ikke bare hukommelse. Det krever handling! Takk derfor, til de som deltok i markeringen av Krystallnatten i byens gater i går kveld.

Artikkeltags