BA mener: Norsk «toppfotball» er på vei ned på bakken

Trond Mohn reddet med sin støtte både klubb og kommune da strenge lisenskrav måtte oppfylles.

Trond Mohn reddet med sin støtte både klubb og kommune da strenge lisenskrav måtte oppfylles. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det kan bli lempet på lisenskravene i 1. divisjon. Krav som har kostet fotballklubbene dyrt – og hjemkommunene enda mer.

DEL

LederNorsk Toppfotball (NTF) begynte i fjor sommer å evaluere lisenskravene knyttet til 1. divisjon for menn.

Mandag kunne BA fortelle at det nå foreslås endringer. Dagens lisenskrav stammer i stor grad fra 2003. På denne tiden var det ikke grenser for hvilken utvikling man så for seg. En rapport fra 2007 sa at det ikke var usannsynlig med en firedobling av norsk fotballs inntekter i løpet av ti år. Dette var sannsynligvis stormannsgalskap.

Les også:

Utviklingen har ikke vært i nærheten. NTF sier nå selv at krav om tilskuerkapasitet og -fasiliteter, mediefasiliteter, garderober, flomlys, banedekke og lignende fort kan komme opp i 30 millioner i løpet av kort tid. Kombinert med stor risiko for nedrykk blir dette svært risikable investeringer. NTF ønsker nå at klubbene skal få bruke mer av ressursene på sport.

Hadde norsk fotball enda tatt regningen selv. Mange klubber   spiller på kommunale anlegg, og kommunene har i stor grad vært nødt til å betale. Fotball står sterkt i folket. Det har ikke vært enkelt for lokalpolitikere å si nei. Slik kan lisenskravene ha vært et demokratisk problem. Det er godt å se at norsk fotball nå synes å ta til vett. Lisenskravene man har stilt til klubber som Åsane og Nest-Sotra holder ikke mål.

Slik kan lisenskravene ha vært et demokratisk problem. Det er godt å se at norsk fotball nå synes å ta til vett. 

NTF vil nå fjerne krav om at banene skal ha undervarme, fastmonterte overvåkingskamera som kan vise alle tribuneområder og innganger i farger, alternativ strømkilde til flomlys om «strømmen går», og VIP-tribunene med minst 20 seter. Garderobekravet har vært 50 kvadratmeter, sitteplasser med skap for 25 personer, tre toaletter og dusjrom på 20 kvadrat med ni dusjer. Nå skal det holde at garderoben er ren og funksjonell for 25 personer. Det er norsk 1. divisjon, ikke mesterliga vi snakker om.

I toppserien for kvinner ønsker man å beholde strenge lisenskrav. Bergen kommune har snart brukt 95 millioner for å gi Arna-Bjørnar og Sandviken arenaer som oppfyller kravene. Kommunen har ikke råd til å bruke særlig flere millioner på å oppfylle slike krav.

Det er på tide at kravene tilpasser seg virkeligheten – og ikke omvendt.

Artikkeltags