Gå til sidens hovedinnhold

Kommandør Trond Mohn

Artikkelen er over 15 år gammel

Sak: Trond Mohn ble i går forfremmet fra ridder til kommandør av St. Olavs orden.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I BA har vi ikke særlig sans for verken kongelige eller kongelige ordener. Men vi er likevel mektig stolte over at Trond Mohn i går ble forfremmet fra ridder til kommandør av den kongelige St. Olavs orden. Ridder ble han i 2001. I går ble han kommandør i den kongelige St. Olavs orden som ble stiftet av Kongen i 1847.

DET STO MANGE gode krefter bak den anbefalingen som førte til den kongelige forfremmelsen. Mange av dem var til stede i Bergen Sjøfartsmuseum i går ettermiddag, da fylkesmann Svein Alsaker kunngjorde utmerkelsen og snørte ordensbåndet godt fast rundt Mohns hals. Først og fremst var det barne- og ungdomsidretten, forskningsmiljøene og Kirkens Bymisjon som fortalte om hva de har gjort med pengene de har fått fra Trond Mohn.

IDRETTSPRESIDENT Karl Arne Johannessen satte nok ord på det mange tenkte, da han sa at det norske samfunnet strever med å finne ut hvordan vi kan hedre Trond Mohn. Hans kjente og ukjente gavmildhet overgår all normal forestillingsevne, og kommer uten bindinger. Men det følger gjerne kloke råd med på veien. Det gjorde det i går også, da 29 svært unge representanter fra de idrettslagene i Hordaland, Sogn og Fjordane som har fått økonomisk støtte fra Trond Mohn, stilte opp og takket.

HVOR MYE PENGER Trond Mohn, familien og bedriftene hans har gitt til frivillig arbeid og forskning, er det trolig bare han som vet. Men det er offentlig kjent beløp på 500 millioner kroner, bare det siste året. De er plassert med omtanke og klokskap, og forvaltes åpenbart godt av mottakerne. De overveldende gavene er mulig fordi Trond Mohn-bedriftene er veldrevne og avanserte bedrifter. I motsetning til mye annen industrivirksomhet, driver de med innflagging, ikke med utflagging. Det kan de gjøre fordi de er tette og gode bedriftsorganisasjoner, med teknologisk og menneskelig kompetanse og et stort forsprang på konkurrentene.

MANGE AV de prinsippene Trond Mohns bedrifter lever etter, er de samme som gjennomsyrer de beste idrettsmiljøene: De vet at det ikke er godt nok å vinne i dag. Skal du vinne i morgen, må du bli enda litt bedre. Pågangsmot og konkurransekraft har de 1300 medarbeiderne i Trond Mohns bedrifter i Bergen, Meland og Fusa som et felles verdigrunnlag. Derfor er dette et slagkraftig og konkurransedyktig lag, i den tøffe og stadig tøffere globale konkurransen. Derfor skaper de også store verdier, både økonomisk og menneskelig.

BERGENS TIDENDE har tidligere kritisert BA fordi vi skriver ukritisk om Trond Mohn, fordi han er den største lokale eieren i BA. Men det er en misforståelse. Dersom Trond Mohn gjør noe galt eller kritikkverdig, skal vi nok skrive om det, det tviler nok ingen BA-leser på. Men når det ikke er noe å kritisere, da må den avisen som skriver sannferdig om det som skjer i Bergen, i all ydmykhet nøye seg med det positive.