Gå til sidens hovedinnhold

Kriminaliser sexkjøp

Artikkelen er over 14 år gammel

Sak: På det kommende landsmøtet i Ap vil det trolig bli strid om hvorvidt horekundene bør kriminaliseres.

FLERTALLET på Arbeiderpartiets landsmøte vil trolig følge regjeringspartnerne SV og Sp og vedta å kriminalisere kjøp av seksuelle tjenester. Justisminister Knut Storberget, som er mot kriminalisering, risikerer å lide nederlag.

DET ER DEN økende tilstrømningen av utenlandske prostituerte til Bergen og de mange andre byer som har gitt tilhengerne av å kriminalisere sexkjøp vind i seilene. Det er neppe tvil om mange av de afrikanske og østeuropeiske kvinnene som har strømmet til landet de siste årene, er tvunget til prostitusjon av brutale og hensynsløse bakmenn, og at internasjonalt organiserte kriminelle står bak store deler av trafikken. Etter at Sverige, etter sigende med suksess, kriminaliserte kjøp av seksuelle tjenester, har Norge blitt sett på som et fristed og godt marked for de utenlandske bandene.

TRAFFICKING og menneskehandel er en av baksidene ved Europas åpne grenser. Har man først kommet innenfor Schengen-området, er det lett å bevege seg fra ett land til et annet. Mange som selger sex i norske byer, er kommet til Vest-Europa med løfte om jobb. I stedet er de tvunget til å selge seg selv, og betale det meste at det de tjener på salget til kriminelle bakmenn. De er utsatt for menneskehandel, og det bør være en prioritert oppgave for politiet å finne bakmennene og stille dem for retten.

DET ER IMIDLERTID ikke enkelt. Derfor mener mange at det er lettere å ødelegge sexmarkedet ved å gjøre det ulovlig å kjøpe seksuelle tjenester. Et slikt forbud har Sverige hatt i flere år. Den åpne prostitusjonen i gatene er så å si forsvunnet. Men prostitusjonen overlever nok andre steder. Den inngår i en kriminell underverden, som det er viktig å bekjempe og begrense.

DET VIKTIGSTE argumentet mot å gjøre det straffbart å kjøpe seksuelle tjenester, er at det vil tvinge prostitusjonen under jorden. Det er kanskje riktig. Men størstedelen av prostitusjonen foregår trolig i det skjulte allerede, både i land der den er lovlig og der den er forbudt. Det er positivt å fjerne den synlige prostitusjonen, særlig hvis omfanget samtidig blir redusert.

REALISTISK SETT dreier det seg derfor ikke om å avskaffe prostitusjon, men om å begrense den ved å redusere etterspørselen og gjøre det mer risikofylt å organisere den. Kriminalisering av kundene vil trolig også forplikte myndighetene til en større innsats for å bistå ofrene for menneskehandel.

UTENRIKSMINISTER Jonas Gahr Støre (Ap) har lansert et kompromissforslag foran landsmøtet, der målet skal være kriminalisering, men der andre midler skal forsøkes først. Det er ikke godt nok. Landsmøtet bør følge opp det svenske sosialdemokrater erkjente for flere år siden, og SVs og Senterpartiets landsmøter har erkjent tidligere i år.