Schjelderup sin avgang kan være bra for Ap

Valgvinneren: Harald Schjelderup jubler for seier under kommunevalget for nesten tre år siden. Byrådslederen i Bergen har nå gitt beskjed om at han ikke går for gjenvalg neste høst.arkivfoto: Arne Ristesund

Valgvinneren: Harald Schjelderup jubler for seier under kommunevalget for nesten tre år siden. Byrådslederen i Bergen har nå gitt beskjed om at han ikke går for gjenvalg neste høst.arkivfoto: Arne Ristesund

Av

Borgerlig side bør neppe feire at byrådslederen ikke tar en ny periode i bergenspolitikken.

DEL

Leder: Det er vanskelig å overdrive byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sin betydning for at Bergen de siste tre årene har hatt et stabilt og godt styre. Sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti har Arbeiderpartiet gjenreist kommuneøkonomien, skapt ro rundt viktige politiske prosesser og samtidig løst flere potensielt ødeleggende stridssaker.

Det hadde neppe gått uten Schjelderup sin kyndige ledelse. Ikke bare klarte han å vinne Venstre og KrFs tillit, og dermed basis for et flertall i bystyret. Han har også klart å holde de tre partiene samlet i snart tre år. Sett utenfra har det vært et samarbeid preget av harmoni og ro man bare finner i en katedral.

Byens politiske journalister har revet seg i håret av den rørende enigheten som har preget byrådets arbeid. For Høyre og resten av opposisjonen har det vært nær et mareritt. Det har vært svært lite «å ta» Schjelderups byråd på.

Likevel har ikke Schjelderup blitt en veldig populær politiker. Når energien har blitt brukt innad i byrådet har kostnaden vært mindre synlighet i allmennheten. Byrådets mest omtalte politiker er uten tvil Anne Elisa Tryti (Ap), som heller ikke stiller til valg i neste periode.

Tryti har fått solide doser kjeft fordi hun på effektivt vis har drevet gjennom politiske tiltak et samlet bystyre har stemt gjennom: Bompenger, bybane og arealplaner. Slikt blir det resultater av, men også belastende bråk.

I møte med en valgkamp er ikke dette en drømmesituasjon for Arbeiderpartiet, som i tillegg strever på den nasjonale arenaen. Det bestående og anonyme mister raskt sin appell når kampen om bystyret spisser seg til.

Schjelderups avgang endrer på dette utgangspunktet for den kommende valgkampen. At Schjelderup samtidig byttet ut skolebyråden, fra en gammel traver til et ungt talent, viser at de fornyer seg. Selv om Arbeiderpartiet skulle beholde makten etter valget, går Schjelderups veldrevne, men kjedelige, regime av.

Det kan gi en dynamikk i valgkampen som den borgerlige opposisjonen ikke hadde regnet med.

Det er heller ingen grunn til å tro at tilliten som er skapt mellom byrådspartiene forsvinner selv om Schjelderup går. Dette er i stor grad bygget på personkjemi som går langt inn i de ulike partigruppene.

Nye ansikt på toppen av nominasjonslisten er ingen ulempe for Ap. At en sittende ordfører, Marte Mjøs Persen, også vil søke byrådslederposisjon er en klar fordel. Som ordfører har hun blitt et kjent fjes i Bergen – og oppfattes som en samlende figur for byen.

Hva Schjelderup skal gjøre i fremtiden er helt uvisst, men hans samlende lederegenskaper burde stå høyt i kurs for et splittet Arbeiderparti. Klarer han litt av det samme på Youngstorget som han klarte på rådhuset i Bergen, bør Høyre være bekymret for mer enn lokalvalget i Bergen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags