Gå til sidens hovedinnhold

Nytt israelsk overgrep

Artikkelen er over 15 år gammel

Sak: Den israelske hæren angrep tirsdag et palestinsk fengsel i Jeriko, drepte en fengselsvakt og hentet ut alle fangene.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

PALESTINERNE forsøker så godt de kan å styre i avgrensede områder. Men hver gang israelerne finner det for godt, bruker de sitt militære overtak til å gjøre akkurat hva de vil, hvor de vil i forakt for både Folkeretten og inngåtte avtaler. I Midtøsten er det makten, ikke retten som gjelder.

JERIKO er en av byene som ifølge Oslo-avtalen skal styres av palestinerne. Men tirsdag angrep Israel et fengsel i byen med raketter, kanoner og bulldosere for å få tak i seks palestinske fanger. Det var et klart brudd på en internasjonal avtale Israel har inngått. Men det viser enda en gang at i Midtøsten er det ikke avtaler, men rå makt, som rår.

AHMED SAADAT ledet Folkefronten for frigjøring av Palestina da han ble arrestert i 2002, mistenkt for å stå bak drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i 2001. Han og de fem andre som til slutt overga seg til israelerne, hadde søkt tilflukt i Arafats hovedkvarter i Ramallah.

ETTER DEN langvarige israelske blokaden av palestinernes administrative hovedkvarter, ble det inngått en avtale mellom Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og USA om at de seks skulle settes i et palestinsk fengsel og dømmes av en palestinsk domstol under internasjonal overvåking. Rettssaken har ennå ikke funnet sted. Men talsmenn for Hamas har sagt at bevisene mot Saadat er for svake til at han kan dømmes. De har derfor antydet at de ville slippe ham fri.

DE BRITISKE og amerikanske observatørene i fengselet har fryktet for sin sikkerhet. En halv time etter at de rømte fengselet i går, slo den israelske hæren til. Det er bakgrunnen for at palestinere i Gaza og på Vestbredden gikk til hodeløse angrep på amerikanske og britiske kontorer, og kidnappet utlendinger fra vestlige land. Alle ble sluppet fri, de siste i går formiddag.

BAKGRUNNEN for det israelske angrepet er trolig at det er valg i Israel om to uker. Fungerende statsminister Ehud Olmert i det nye partiet Kadima har behov for å vise at han er en like hensynsløs undertrykker av palestinerne som Ariel Sharon har vært før ham. Han løper imidlertid den samme risikoen som den nye partifellen Shimon Peres løp da han i valgkampen etter drapet på Yitzak Rabin skulle være tøff. Det utløste en serie palestinske selvmordsangrep, og han tapte valget.

OGSÅ NÅ har selv moderate palestinske ledere sagt at de ikke vil sitte med hendene i fanget og la israelerne herje som de vil. Livet blir bare verre og verre for vanlige palestinere. Det er bare ekstremister på begge sider som tjener på utviklingen. Men sin brutale maktbruk fikk israelerne tak i de fangene de har jaktet på siden 2001. Men angrepet på fengselet i Jeriko, som bare er det siste i en lang rekke overgrep fra Israel mot palestinerne, fører ikke til fred og bygger ikke tillit.