Pøbelnasjonen på Balkan

Artikkelen er over 11 år gammel

Serbia har forspilt sin rett til å styre Kosovo for lenge siden.

DEL

Leder SERBIA HAR reagert på at Norge og mange andre siviliserte land har godtatt Kosovos erklæring om selvstendighet. De kaller ambassadører i land som anerkjenner Kosovo hjem for konsultasjon. Det var ventet. Men å sende pøbel inn i andre lands ambassader, for å tenne brann og gjøre hærverk er å krysse en uakseptabel grense. Slik opptrer bare en pøbelnasjon, som vil befeste sitt omdømme.

ALLE LAND plikter etter folkeretten å beskytte andre lands ambassader og diplomater. Serbiske sikkerhetsstyrker kunne hindret brenningen av USAs ambassade og ødeleggelsene i flere andre, dersom de hadde ønsket. Men krefter nær den serbiske regjeringen hadde neppe noe imot at pøbelen raserte ambassadene.

FOR DET VAR den serbiske regjeringen som sto bak massedemonstrasjonen. De som demonstrerte i Beograds gater denne uken, var fraktet til byen med tog og buss fra hele landet, slik kommunistregimene hadde for vane i forrige århundre. Men det gikk av moten, da Berlinmuren falt i 1989.

SERBIA HAR forspilt sin rett til å styre Kosovo for lenge siden. Men serbernes hysteriske nasjonalisme har blindet dem for det alle andre ser. Det stemmer godt med det bildet verden har av Serbia at krigsforbryteren Slobodan Milosevic regnes som helt. Statsminister Vojislav Kostunicas uttalelse om at Kosovo tilhører det serbiske folk, er skremmende lik krigsretorikken Milosevic brukte, da han på 80-tallet blåste liv i den nasjonalismen som ble Balkans blodige tragedie gjennom 90-tallet.

FOLKET I SERBIA begynte på en vei som kan føre landet inn i Europa da de kastet av seg Slobodan Milosevic ved valget i 1999. Norge og noen andre vestlige land bidro den gang avgjørende, slik at Milosevic ikke klarte å kue opposisjonen.

KOSOVOS løsrivelse er resultatet av at Serbia tapte alt, etter den langvarig terrorkampanjen landet selv startet i 1988. Da Slobodan Milosevic i 1999 sendte den serbiske hæren for å jage folket ut av Kosovo, ble det til slutt umulig for det internasjonale samfunnet bare å være tilskuere og fredsmeglere. Massedrapene i Srebrenica i 1995 førte til at serberne tapte sin rett for alltid.

I ÅTTE ÅR har Kosovo vært styrt av FN, mens det har vært forhandlet med Serbia om en fredelig løsning. Da det ikke gikk, var løsrivelsen ikke til å unngå.

NORGE OG de øvrige landene som nå anerkjenner Kosovos selvstendighet, sier Kosovo er et enestående tilfelle. Det er diplomati. Mange regioner er i en lignende situasjon. Serberne i republikken Srepska i Bosnia har sitt hjerte i Serbia. Deres konfliktfylte forbund med muslimene og kroatene i Bosnia er påtvunget. Nå vil de ha en folkeavstemming om å rive seg løs. Utfallet er gitt. Det kan likevel være verd å overveie, som ledd i det som må bli Balkans lange vei til fred og forsoning.

SERBIA KAN renvaske seg for det pøbelstempelet de har gitt seg selv. Men da må de snart begynne.

Artikkeltags