NHOs kommunespill har utspilt sin rolle

NHO-leder Kristin Skogen Lund (til høyre) leder klart på minister Monica Mæland (H) når det gjelder å få redusert antall fylker. NHO har derimot ikke stort å vinne på å fortsette med NM for kommuner.

NHO-leder Kristin Skogen Lund (til høyre) leder klart på minister Monica Mæland (H) når det gjelder å få redusert antall fylker. NHO har derimot ikke stort å vinne på å fortsette med NM for kommuner. Foto:

Av

NHO har igjen arrangert NM for kommuner. Helt etter egne mørkeblå regler, og til liten nytte for folk og kommuner flest.

DEL

LederLeder: 25.08.2018: I begynnelsen kunne en dårlig plassering på resultatlisten gjøre ordfører og rådmann brydd. De lovet lett bot og bedring.

Etter hvert har man lært bedre. Oppdaget at «NM» absolutt ikke er noen objektiv kåring. At den bygger på regler laget på kontor i tykkeste Oslo, og at de bærer preg av det. For et par år siden gikk Fedje til bunns på resultatlisten til NHO. Samme sommer ble Fedje kåret til landets beste kommune. Forbrukerrådet hadde testet alle kommuner på service, tilgjengelighet og informasjon.

Denne gangen havner Kvæfjord i Sør-Troms på sisteplass. NHO påstår at kommunen har mye å tjene på å slå seg sammen med Harstad. Ordføreren i Kvæfjord taker nei, er fornøyd og tar sisteplassen med stor ro. Han sier til NRK at han «forstår godt at NHO, som er for privatisering, ønsker større regioner. Vi har ingen private skoler, ingen private barnehager og har heller ikke satt bestemor på anbud».

NHO har laget konkurranseregler tilpasset sin «privatiserte» drømmekommune. Punkt for punkt gir det poeng å være stor. Jo mer av kommunale oppgaver man har privatisert, jo flere poeng. Næringsliv teller naturligvis tungt i et NHO-spill. Jo mer spredning på flere sektorer, jo mer robust – og jo flere poeng.

Det er mange måter å flytte papir på inne i Oslo, men det kan være at også ensidig næringsliv med jordbruk og fiske, eller omsorg og industri har verdi – og matnytte. Høyere utdannelse gir NHO-poeng, men det er i høyeste grad mulig å bidra mye uten mastergrad. Eiendomsskatt på næring gir minus. Det samme andel over 80 år i 2037. De som lever får se.

Det ene er at «tapere» i mesterskapet smiler av egen plassering. Det andre at stadig færre kommuner vil medføre at konkurransen forteller stadig mindre. Årets utgave forteller uansett at NHO er «fremoverlent». Kristin Skogen Lund ligger langt foran Monica Mæland, og er allerede nede i ti fylker.

Hordaland er ikke lenger med i NM. Vi er blitt en del av Vestland. Austevoll «vinner» foran Bergen, Sogndal og Førde. For Fedje og Samnager er sammenslåing til liten hjelp. De havner nederst også i nyfylket. Uansett kan det være at de har langt mindre «ugress» å slite med enn de har inne i Oslo.

Artikkeltags