BA mener: Venstres feige knefall for hovedstaden

BA mener velgerne bør merke seg partileder Trine Skei Grandes (V) snuoperasjon om å flytte Språkrådet til Bergen. Her med bystyrepolitiker for Venstre og styreleder i Språkrådet Guri Melby.

BA mener velgerne bør merke seg partileder Trine Skei Grandes (V) snuoperasjon om å flytte Språkrådet til Bergen. Her med bystyrepolitiker for Venstre og styreleder i Språkrådet Guri Melby. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Språkrådet kommer ikke til Bergen. Takket være et vinglete Venstre.

DEL

MeningerDenne uken ble det kjent at regjeringen likevel ikke flytter Språkrådet fra hovedstaden til Bergen. Den offisielle forklaringen er «faglige anbefalinger». Kulturminister Linda Hofstad Helleland har en rapport, må vite, hvor konklusjonen er at våre nasjonale språkpleiere ikke bør flyttes.

Avisen Bergens Tidende kunne imidlertid fortelle en annen side av den politiske prosessen, som nok en gang har skrudd fast enda et statlig organ med adresse Oslo. Der spiller Venstre hovedrollen som et feigt og prinsippløst parti.

I vinter ble regjeringen tvunget av Venstre til å komme med en plan for å flytte ut statlige arbeidsplasser. Språkrådet var høyt oppe på listen. Men partileder Trine Skei Grande, innvalgt for Venstre i Oslo skal ha latt seg påvirke av en annen fremtredende venstrepolitiker i Oslo, Guri Melby.

Melby er ikke bare bystyrepolitiker for Venstre i Oslo. Hun er også styreleder i Språkrådet, og motstander av å flytte arbeidsplassene ut av byen.

Ifølge BTs kilder ble flyttingen til Bergen stoppet fordi Venstre plutselig ikke var så interessert lenger. En annen Venstre-politiker, stortingsrepresentant og nordtrønder Andre N. Skjelstad, har grunn til å være skuffet. Mye tyder på at han har blitt valset over av sin partileder, Trine Skei Grande.

Sett fra Oslo er det bare i hovedstaden kunnskap finnes.

Årsaken synes åpenbar: Å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo er ikke populært for en politiker som er avhengig av Oslo-stemmer for gjenvalg til Stortinget. Fra å ha vært på barrikadene for å spre statens embetsmenn ut av gryten i Oslo, har Venstre med dette tatt et feigt knefall for hovedstaden.Det er tvilsomt om Venstres snuoperasjon vil imponere Oslo-velgere. I resten av landet bør velgerne merke seg manøveren.

Partilederens prinsippløse vingling har gjort det tilnærmet umulig for Venstres førstemann i Hordaland, Terje Breivik, å drive en fornuftig valgkamp. Det er synd. Breivik har vært en utrettelig pådriver for Vestlandets interesser gjennom pragmatiske og smarte politiske manøvrer. Men et slikt rykte er lite verdt når partiet hopper frem og tilbake straks det blir alvor.

Likevel. Det er kulturminister Helleland fra Høyre som må svare på beslutningen om å beholde Språkrådet i Oslo. Begrunnelsen er syltynn, selv etter kulturstatsrådens lave standard.

Å flytte Språkrådets 35 Oslo-ansatte vil det ifølge Helleland være «svært høy risiko for tap av kompetanse på området hvor det er vanskelig å rekruttere ny kompetent arbeidskraft.» Ja, nettopp! Sett fra Oslo er det bare i hovedstaden kunnskap finnes. Det er underlig Venstre kan signere på en slik hilsen.

Artikkeltags