Gå til sidens hovedinnhold

Lege reddet kompisen – nå roper han varsko

Basketballspiller falt om med hjertestans

Artikkelen er over 2 år gammel

Forrige uke falt en av U. Pihls spillere om på trening med hjertestans. Han ble reddet av at to av lagkameratene er leger. Nå etterlyser legene kurs i hjertestarter.

NY-KROHNBORG SKOLE: Mandag var Arne Flataker, en av de to legene som fikk liv i den forulykkede, tilbake på trening på Ny-Krohnborg skole. Der ga han lagkameratene en debriefing og et kjapt livredningskurs etter den dramatiske episoden forrige uke, der en lagkamerat falt om med hjertestans.

– Det var hjertestarteren som fikk i gang hjertet hans igjen, forteller Flataker, nylig pensjonert fastlege – og basketspiller.

Mannen som falt om ligger fortsatt på Haukeland i påvente av operasjon. Han er positiv til at den dramatiske hendelsen omtales i avisen.

– Han var klinisk død

BA har i det siste laget flere saker om omleggingen av vaktholdet i byens idrettshaller. Vi har også hatt flere debattinnlegg om saken.

Frykter for sikkerheten i idrettshallene

Kommentar: Kan en 18-åring fikse krisen?

Leserinnlegg: Det er alvorlig å gå på akkord med sikkerheten

For fra 1. april skal mange av hallene der det til nå har vært kommunalt ansatte vakter, bli bemannet av dugnadsvakter fra idrettslag på kveldstid.

Kunnskap om bruk av hjertestartere er en bekymringene til brukerne når en nå skal over fra profesjonelt til frivillig vakthold.

– Tid er avgjørende

– Tid er den avgjørende faktoren hvis noen faller om. En må sette igang med gjenopplivning og hjertestarter. Men begge deler er skremmende hvis en ikke kan det. Det er ekstremt viktig at de som skal være vakt i hallene får opplæring i dette, sier Flataker. Han forteller om stor forvirring rundt ham da lagkameraten falt om. Men sammen med lege og lagkamerat Erling Strand, fikk han liv i lagkameraten igjen.

– Han var klinisk død, ingen pust og ingen puls. Og han reagerte ikke på den første, vanlige hjertekompresjonen og munn til munn. Men ett støt fra hjertestarteren fikk liv i ham igjen. Da «våknet han til», forteller Flataker.

5000 hjertestans i året

Det er gjennomsnittlig rundt 5000 mennsker som opplever hjertestans i Norge i løpet av et år, en god del av dem i forbindelse med idrett. Og det er ikke bare eldre menn som faller om. I løpet av de siste årene har kjente toppidrettsutøvere som Alexander Dale Oen og senest i fjor høst langrennsløper Ida Eide omkommet av akutt hjertestans, Eide i et mosjonsløp.

BA har sett retningslinjene som kommunen har sendt ut til de idrettslagene i Bergen som nå skal overta vaktholdet selv, der det forklares hva som skal gjøres ved brann og andre kriser. Hjertestarter er ikke nevnt med ett ord.

Tvert imot så har idrettslag som har purret kommunen om fremgangsmåte i slike situasjoner, fått svar tilbake om at «da skal man ringe 113».

Hjerneskade uten hjelp

– Som sagt så er tid det aller viktigste i slike tilfeller. Én ting er å overleve, noe annet er å overleve uten hjerneskade. Skal det skje, bør man få hjelp innen ett minutt. Så ja, en skal ringe 113, men det er avgjørende at de som er tilstede kan livredning og bruk av hjertestarter. Vår kamerat vil heldigvis bli helt frisk, men det hadde ikke skjedd om han ikke hadde fått øyeblikkelig hjelp. Her, i hallen, fastslår Arne Flataker.