Gå til sidens hovedinnhold

Medisinstudentene synger ut sitt varsku i humorvideo

Artikkelen er over 3 år gammel

Kun én av tre medisinstudenter fikk Lis1 (turnus)-stilling i vår.

Medisinstudenter har det som kjent travelt. Men gjengen på sisteårskullet ved Universitetet i Bergen fant likevel ut at de ønsket å ta seg tid til litt moro.

De har laget en humoristisk musikkvideo der de synger om hvor klare de er for å praktisere alt de har lært gjennom det lange studiet – og kommer med et aldri så lite politisk rettet budskap på tampen.

Ved siste til Lis 1-stillinger (leger i spesialisering, tidligere turnuslege), fikk 36 prosent av søkerne jobb.

Det kom 1278 søkere til 456 stillinger, ifølge Dagens Medisin som først omtalte saken.

– Når det er så mange søkere til så få stillinger, er det vanskelig å skille seg ut. Det blir fort stort fokus på å bygge CV og knytte kontakter. Da kan det oppleves som om vi er mer konkurrenter enn kolleger, sier medisinstudent ved UiB og primus motor bak videoen Hanne Sether Lilleberg til BA.

Saken fortsetter under videoen.

– Blir stort etterslep

Hun forteller at valget om å lage en musikkvideo handlet om to ting:

– Vi ville skape samhold i klassen og samtidig få frem et politisk budskap på slutten.

Budskapet Lilleberg og medstudentene på kullet vil nå ut med til politikerne, er at det må opprettes flere Lis 1-stillinger.

– Vi ønsker at antallet stillinger skal reflekterer antall søkere. Når politikerne har bestemt at også norske studenter som har studert i utlandet og tidligere har sluppet turnus, også må innom Lis 1, blir det enda flere søkere enn før. Der virker ikke som om de har tenkt på det før de la om, påpeker den engasjerte medisinstudenten.

Hun og medstudentene er bekymret for etterslepet som bygger seg opp når flere studentkull ikke kommer i gang med spesialiseringen sin.

– Som nyutdannet lege er man avhengig av å gjennomføre Lis 1-tjenesten for å kunne spesialisere deg videre innen allmennmedisin, kirurgi, indremedisin eller andre områder. Det er paradoksalt at det samtidig som det snakkes om mangel på legespesialister er så mange nyutdannede leger som ikke får kommet videre i utdanningsløpet sitt, forklarer Lilleberg.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Leger i spesialisering

  • Ny spesialistutdanning for leger består av tre deler med tilhørende læringsmål og aktiviteter.
  • Første del av utdanningen, LIS1, startet 1. mars 2017.
  • Andre og tredje del, LIS2 og LIS3, starter 1. mars 2019.
  • Del 1 (LIS1) er felles for alle, og erstatter dagens turnusordning. Den utgjøres av 12 måneder i helseforetak og 6 måneder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
  • Del 2 (LIS2) er felles læringsmål for de tidligere grenspesialitetene innen henholdsvis kirurgi og indremedisin
  • Del 3 (LIS3) er unik for hver spesialitet. De spesialitetene som ikke har LIS2 går direkte fra LIS1 til LIS3.

Kilde: Helsedirektoratet

 

– Ikke kresne

Hun forteller at det dessuten er vært slitsomt å måtte sjonglere søking til Lis 1-stillinger med flere eksamener og stort arbeidspress.

– Det tar mye fokus i en ellers travel og viktig periode.

Nyutdannede leger får lisens til å jobbe selv om de ikke har vært innom en Lis 1-stilling, men:

– Du skal også være litt heldig for å få et vikariat som lege. Og vi er ikke kresne, men villige til å reise rundt om i landet både for en Lis 1-stilling og et vikariat, understreker Lilleberg.

Legeforeningen er enige med medisinstudentene i at antallet Lis 1-stillinger bør økes.

De mener ifølge Dagens Medisin at det er behov for 200 flere Lis 1-stillinger, det innebærer en økning fra dagens 950 til 1150 stillinger.

De påpeker også at utdanningskapasiteten for legespesialister må styrkes.

– Gjør ny vurdering

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet, skriver i en e-post til BA at de har forståelse for medisinstudentenes frustrasjon.

– Presset på de 950 LIS1-stillingene som utlyses årlig er stort, blant annet fordi det er mange søkere fra leger med utdanning fra utlandet. Jeg har stor forståelse for at det kan være frustrerende for nyutdannede leger at det kan ta noe tid å få Lis 1-stillinger, og kunne starte på sin spesialistutdanning.

Hun påpeker at helsetjenestenes behov må være styrende.

– Tjenestenes behov som må være førende for antallet LIS1-stillinger. Vi har bedt Helsedirektoratet gjøre en ny vurdering av behovet for stillinger fremover. På bakgrunn av dette vil vi vurdere å justere antallet stillinger. 

– Har Helsedepartementet planer om å foreslå en økning i antall Lis 1-stillinger på neste års budsjett?

– Statsbudsjettet må vi komme tilbake til når det legges frem, skriver Erlandsen.

Kommentarer til denne saken