BA møter dem på Bryggen før avreise onsdag ettermiddag. Med venner og familie på plass for å ta farvel, forteller samboerne om hva de skal gjøre det neste året.

– Vi skal egentlig bare på seilas i et år. Vi drar i dag, og så kommer vi hjem når vi kommer hjem. Det er en veldig løs plan, sier Fluge-Hole.

Den konkrete reiseruten er altså ikke planlagt så veldig nøye. På forhånd har de spart opp litt penger, og hvor lenge disse rekker vil avgjøre hvor turen går.

– Planen er egentlig bare å seile nedover i Europa til vi har brukt halve budsjettet, og da må vi snu.

Steen legger til at de har latt planen stå ganske åpen med vilje.

– Vi skal leve fra dag til dag og komme litt vekk fra hverdagens hektiske mas, sier han.

Vil oppleve små steder

Det er likevel et reisemål Fluge-Hole nevner, nemlig Portugal. Paret vet imidlertid ikke helt hvor lang tid det vil ta å komme seg dit.

– Én ting er hvis du prøver å gjøre det så raskt som mulig, men vi vil jo stoppe innom forskjellige små steder og kose oss underveis.

Nettopp det å kunne reise til små steder andre kanskje ikke reiser til er noe av det de ser mest frem til med turen.

– Det som er så gøy med båt er at man kommer til mange steder man ikke ville besøkt ellers. Vi har reist litt langs kysten i Norge, og da har vi vært mange steder vi aldri hadde reist til uten båten, sier Fluge-Hole.

I tillegg til å hygge seg på turen håper Steen, som er fotograf, å kunne bruke det neste året på å dokumentere forsøpling i havet.

– Det gleder jeg meg til. Eller, gleder blir vel kanskje litt feil, sier han.

– Måtte ta litt tak

Først og fremst skal paret leve av pengene de har spart opp det neste året. Fluge-Hole skal likevel jobbe litt underveis, og Steen håper han kan få noen fotooppdrag.

– Vi skal prøve å fiske litt underveis for å spare penger, og leve litt på budsjett, men samtidig kose oss. Kanskje sånn at ukedagene blir litt budsjett og helgene hygge.

Båten de skal seile i er en 37-fots Bostrøm fra 1987.

– Så den er jo eldre en oss, men den var bygget veldig solid i sin tid og har holdt seg bra. Så har vi gjort en del vedlikehold nå de siste månedene, det er mange ting som har vært skjøvet litt på, sier Steen.

– En typisk båtfolk-innstilling er at det alltid er noe å gjøre på en seilbåt, så det gjør ikke noe å utsette det litt, men nå måtte vi ta litt tak.

– Hver millimeter er utnyttet

Siden de kjøpte båten for fire og et halvt år siden har samboerne også bodd i den gjennom sommerhalvåret. De har også reist på en del turer, men bare i Norge, og aldri lenger enn tre uker.

– Så dere er vant til å leve tett oppå hverandre?

– Kanskje ikke så lenge, men jeg tror det skal gå fint, sier Fluge-Hole.

– Vi er jo vant til det, men det er ikke mye plass, nei. Hver millimeter er utnyttet, legger Steen til.

– Så vi er veldig glad for at vi har en liten hund, slik at hun ikke tar så mye av plassen.

Med seg på turen har de nemlig den ni år gamle Jack russel-terrieren Troika.

– Hun er veldig glad i å være på båten, men heldigvis ikke så glad i å svømme, så hun hopper ikke i sjøen, sier Fluge-Hole.