Nylig bestemte jeg meg for å sjekke ut den nye lekeplassen på Tollbodallmenningen. Jeg hadde lest om den på forhånd, at intensjonen er at den skal være for alle, også store barn og at den har universell utforming. Dette hørtes veldig bra ut. Kanskje ville dette kunne bli et nytt sted gutten min kunne leke?

Jeg var håpefull, men ble veldig skuffet av det jeg så. En lekeplass for alle barn er det nemlig ikke.

Riktignok er underlaget ok å kjøre på med rullestol, og det finnes bord hvor man kan sitte og spise sammen. Men hallo, hvor er lekeapparatene for dem som ikke er gående? Hvor er sanseleker som passer for barn i rullestol eller med andre funksjonsvariasjoner og også for funksjonsfriske? Det er en lekeplass!

Les også

Byens nye lekeplass

Tro det eller ei, barn med funksjonsnedsettelser trenger også å leke, gjerne sammen med funksjonsfriske kamerater. Det er først da de faktisk blir ordentlig inkludert, blir synlige og får ta plass på barns viktigste sosiale arena. I leken bygges vennskap, og gjennom lek oppleves mestring og livsglede.

Det burde ikke være så vanskelig å få til noe så enkelt som en hevet sandkasse man kan trille rullestol bort til å leke i sittehøyde for rullestol, gjerne sammen med stående/gående kamerater.

Hvor er sansevegg i tilpasset høyde for rullestol, tilgjengelig for lek for alle, også gående og stående med morsomme ting å vri på, ta på, føle på eller som lager lyd? Eller en vegg med renner og rør til å helle vann og sand gjennom?

Det er fryktelig skuffende at en helt ny lekeplass i 2023 ikke har et eneste lekeapparat som fungerer for rullestolbrukere.

Elizabeth Vatle Helgesen Chigwida

Hva med å bygge en portal av samme type stolper som disser bygges av, og henge opp en strimmelgardin av fargede slitesterke bånd som man kan trille og gå gjennom?

Enda bedre: En rekke portaler med strimmelgardiner og store børster som man kan få til å snurre rundt, slik at det blir som bilvaskemaskin man kan gå, sykle og kjøre lekebil eller rullestol gjennom?

Eller hva med å lage en uknuselig speilkube man kan gå eller trille rundt? Vindspilleker i stort format, som hengende spiraler som snurrer i vinden, eller vindmølleblomster montert i bakken?

Det skal ikke så veldig mye fantasi til for å gjøre lekeplassen tilgjengelig for lek også for dem som trenger litt ekstra tilrettelegging.

Det er fryktelig skuffende at en helt ny lekeplass i 2023 ikke har et eneste lekeapparat som fungerer for rullestolbrukere. Kanskje med unntak av pingpongbordet, som muligens kan fungere for noen få.

Jeg kikket også på skate og sykkelrampene og vurderte om den kunne fungere med rullestol. Kanskje kunne man bli dyttet av en medhjelper som løper over i full fart eller trille selv, men mest sannsynlig er de ikke beregnet på vekten av og størrelsen til en rullestol.

På dissefronten fantes det fugleredehusker. De funker for noen, også heldigvis for min gutt, men også en stor disse med sele burde vært på plass slik at også større personer som trenger tryggheten fra en småbarns-disse kan disse trygt.

Det finnes slike disser som er store nok for voksne. Det bør ikke være vanskelig å få tak i, og kan gjøre så stor forskjell for inkludering i lek for barn som faktisk trenger det ekstra mye. Det kan også være en gøy disse for en mamma eller pappa som vil disse sammen med minsten.

Det finnes faktisk til og med disser som kan ta en hel rullestol ombord. Tenk det! Så langt vet jeg om to slike disser i Bergen kommune. Den ene finnes på Landås skole.

En slik disse koster nok en del mer enn de andre forslagene mine, men ville utgjort en stor forskjell, et statement som ropte velkommen også for de som trenger å ta med hele rullestolen sin i leken.

Mulighetene er mange, men det må vilje til. Jeg håper den viljen finnes for gutten min sin skyld, men også for alle andre barn som ønsker å delta i leken.

Les også

Vi har verktøyene. Vi må bare skjerpe oss

Les også

Leken som ble borte