I Arbeiderpartiet var Olav Akselsen en politisk tungvekter. Han ble valgt til Stortinget fra Hordaland hele fem ganger. I løpet av de 20 årene var han leder for fire ulike stortingskomiteer. Og som olje- og energiminister i 2000-2001 var han en av Jens Stoltenbergs mest betrodde statsråder.

Akselsen vokste opp i en arbeiderklassefamilie på Stord, og hadde et glødende engasjement for vanlige folks arbeidsplasser. Han var en spesielt sterk støttespiller for industrien, verftene langs kysten og den maritime næringen generelt, noe som også ledet fram mot tiden etter politikken. Som sjøfartsdirektør fra 2010 satte Olav Akselsen spor. Han har sin del av æren for posisjonen Sjøfartsdirektoratet i Haugesund nå har i det maritime miljøet.

Like fullt er det mennesket Olav Akselsen vi nå savner mest. Den naturlige autoriteten, kunnskapene og grundigheten, den kraftfulle stemmen og de inspirerende talene, alt dette vil vi huske, men vel så mye: den lune humoren, det gode, underfundige smilet. En jordnær, ujålete stil. Så fin med folk, samme hvem de var.

Mannen som i sin tid gikk på talerstolen i Stord kommunestyre iført russedress og tresko, som hadde husbåten «Quinden» som residens i Bergen både i studietid og flere stortingsår, var den samme som representerte Norge i møte med den saudiarabiske oljeministeren. Olav var en karakter, en dyktig politiker og en kjernekar på samme tid. Han blir savnet av så mange av oss.

Nå går tankene til Astrid, barna og den øvrige familien, i det vi lyser fred over Olav Akselsens gode minne.