Brann Stadion AS, som er heleid av Sportsklubben Brann, har fått tildelt 403.862 kroner i strømstøtte for første kvartal av 2023. Det er nøyaktig det beløpet som er søkt om.

Kun to lag og foreninger i Norge har foreløpig fått mer støtte; Åsane Arena (495.599 kroner) og Norges idrettsforbund (439.624 kroner). Det kommer frem av de offentlige søkerlistene til Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Historisk godt resultat

Brann får altså full strømstøtte selv om de leverte et historisk godt resultat i 2022, med et overskudd på 90 millioner kroner.

– Var det virkelig nødvendig å søke om strømstøtte?

– Det er lett for dere å stille det spørsmålet nå, rett etter vi vant cupen og solgte en spiller til utlandet. Vi er særdeles kostnadsbevisste når det gjelder driften vår og dette er viktige penger for oss, sier daglig leder i Brann, Christian Kalvenes.

Brann-sjefen forklarer at det er bruken av undervarme i vintermånedene som har ført til ekstra høye strømutgifter. Rødtrøyene hadde to hjemmekamper i cupen i mars, mot Sandefjord og Haugesund. For å få Stadion klar til de kampene ble derfor varmekablene skrudd på allerede 4. februar.

– Beslutningen om å slå på varmekablene ble tatt etter nøye gjennomgang av økonomien vår. Det var ikke en selvfølge, hevder Kalvenes.

– Den økonomiske situasjonen er lysere nå enn den var, men det er ikke slik at Brann har blitt kjemperik. Vi rapportert nylig i grønn sone for aller første gang. Det sier egentlig det meste.

Fyringen i februar og mars skulle til slutt vise seg å være helt bortkastet, ettersom begge cupkampene ble flyttet til Åsane Arena på grunn av det kalde været som var i Bergen i mars.

Overskuddet på 90 millioner skyldes salget av den kommersielle delen av Brann stadion. Et salg som gjorde Brann gjeldfri.

Kraftig nedgang

4455 aktører i idretten og frivilligheten søkte om strømstøtte for månedene januar, februar og mars. Det er en kraftig nedgang fra forrige periode. For perioden oktober til desember var det tilsvarende tallet 6605, mens tallet for juli, august og september var på 4279.

Totalt ble det søkt om strømstøtte for drøyt 64 millioner kroner i den siste runden med søknader. Lotteri- og stiftelsestilsynet behandler de innkomne søknadene fortløpende og betaler ut pengene umiddelbart etter behandlingen. Dermed har mange aktører fått penger for perioden det nå har vært søkt for, mens andre fortsatt venter.

Kirkens Bymisjon har levert den største søknaden. De har søkt om 1.205.581 kroner.

Strømstøtteordningen gjelder for lag og foreninger med strømforbruk med en månedlig gjennomsnittspris på over 70 øre per kWt i søknadsperioden.