Fredag måtte organisasjonen Kattens Vern rykke ut til en leilighet på Danmarks plass, etter at en eldre mann hadde oppsøkt dem torsdag ettermiddag.

– Han hadde med seg tre katter, hvor den ene var høygravid. Han fortalte at han og konen hadde 22 katter hjemme og de trengte hjelp til å få dem omplassert, sier Kristin Flesland i Kattens Vern til BA.

Sterk urinlukt

Nylig hadde konen vært hos legen, som da fikk kjennskap til kattekolonien hjemme hos ekteparet. Hun fikk klar beskjed om å kvitte seg med dyrene, hvis ikke ville legen kontakte Mattilsynet.

For hjemme i leiligheten til ekteparet var det alt annet enn gode boforhold for verken kattene eller paret. Da medarbeidere fra Kattens Vern kom dit, ble de møtt av en overveldende stank.

– Det er den sterkeste lukten jeg noen gang har kjent. Jeg har vært i mange forskjellige kattehjem, men dette var veldig ille. Teppet på gulvet surklet da vi tråkket på det, og parketten hadde svulmet av fuktskader. Kattene brukte sandkasser som do, men hannkattene markerte overalt, forteller Flesland.

Artikkelen fortsetter under bildet


Parret seg med hverandre

Men selv om leiligheten var preget av uhygieniske forhold, var den ellers i god stand.

– Det var veldig ryddig og pent der. Og kattene var alle velstelte og velfødde. Ekteparet hadde åpenbart tatt godt vare på dem. Men bestanden hadde kommet helt ut av kontroll.

Ekteparet hadde for noen år siden skaffet seg en hunnkatt, som i starten fikk p-piller.

– Men etterhvert fikk den ikke piller lenger, og paret hadde ikke råd til kastrering. Det førte til at katten ble gravid og både den og kattungene ble holdt inne i leiligheten. Der fortsatte de å parre seg med hverandre og det gikk helt over stokk og stein, sier Flesland.

Til slutt satt ekteparet igjen med 22 katter, som ble vanskelig å kvitte seg med.

– Det er ikke alltid så lett å gi fra seg dyr når man blir glad i dem, sier Torill, som er nestleder i Kattens Vern. Hun vil ikke ha etternavnet sitt på trykk i avisen.

I fosterhjem

Også hun var med da de første 14 kattene ble hentet fredag i forrige uke. Siden har de vært flere ganger i leiligheten for å fange inn alle kattene. Senest tirsdag ble de fem siste kattene fraktet til organisasjonens lokaler på Bønes.

– Alle kattene som ble hentet før helgen er sjekket av veterinær og de er i overraskende god form, til tross for sterk innavl. Egentlig er det helt utrolig at ingen av dem hadde noen alvorlige medfødte feil. De var svært tamme og i alle fosterhjemmene de er kommet til, har de vist normal atferd.

Med 22 katter innlosjert på senteret, ble det en utfordring å finne hjem til dem alle på kort tid.

– Men vi fikk kjemperespons på et Facebook-innlegg om kattene, og vi har klart å skaffe flere fosterhjem til dem, sier Flesland.

Der skal de bli værende til de er ferdig kastrert, chippet og vaksinert.

Kunnskapsløs

Store kattekolonier som bor i leilighet i byer er ikke vanlig, ifølge nestlederen.

– Det er helst på landet vi ser slikt. Men vi har hentet ut flere kolonier fra private hjem, sier hun.

Både hun og Flesland mener historien er et godt eksempel på hvor galt det kan gå dersom man ikke steriliserer katten sin.

– Dette var et oppegående ektepar som ellers har gjort en god jobb med disse kattene. Men folk har ofte liten kunnskap når det gjelder kattehold. Mange tror at katter må få et kull med kattunger før de kan kastreres, men det stemmer ikke.