– Jeg hadde håpet at jeg skulle holde ut litt lengre, men jeg gjorde en feil. Jeg ble litt for ivrig etter bøndene hans, og da mistet jeg dronningen min, forteller Liam Rønnestad til BA bare sekunder etter at han har tapt et parti sjakk mot Magnus Carlsen.

19 sjakkbord

Onsdag ettermiddag spilte Magnus Carlsen simultanturnering mot 19 personer samtidig på hotell Admiral. Arrangementet var i regi av en av sjakk-enerens sponsorer, og arrangementansvarlig Anne Brit Norebø hos Simonsen Vogt Wiig forteller at det er kunder og andre utvalgte personligheter i Bergen som er utvalgt til å spille mot Carlsen.

I et forholdsvis varmt lokale på Admiral står rundt hundre mennesker rundt de 19 sjakkbordene som Carlsen med letthet betjener.

Den timen BA var innom, måtte halvparten av motstanderne gi tapt, deriblant Per Grieg sr.

– Jeg klarte ti trekk, det var også målsettingen min. Han er nok for smart, sier Grieg sr, som likevel er fornøyd med å kunne føye et sjakkparti mot Magnus Carlsen til på CV-en.

– Det han driver med er ett hundre prosent imponerende. Jeg forstår ikke hvordan han er laget, jeg tror ikke vi her i Norge forstår hvor stor han faktisk er, sier Grieg sr.

Imponert over ungdommen

Ved hans høyre side sitter 11-åringen Liam fra Søråshøgda sjakklubb. Han holder ut 33 trekk før han må gi tapt.

— Jeg er imponert over ungdommen. Han spiller virkelig bra, sier Grieg sr.

Underveis i spillet synes 11-åringen selv at han har kontroll, men tiden skal vise at verdensmesteren blir for sterk.

Ved det ene bordet er det en annen 11-åring som styrer brikkene. Nicolay Færøvik styrer bergenslaget og har noen medhjelpere som han diskuterer neste trekk med. For anledningen er han kledd i Magnus Carlsen-genser.

– Jeg har lyst til å bli like god som Carlsen. Men det er jo veldig vanskelig, svarer han på spørsmål fra konferansier Finn Tokvam.

Måtte gi tapt

Tokvam dilter etter Carlsen i runde etter runde, fra parti til parti. Han forsøker å få til en dialog, men det er ikke lett. Selv om han er verdens beste sjakkspiller, så må nok unge Carlsen også konsentrere seg når han spiller sjakk. I alle fall når han spiller 19 parti samtidig.

Tokvam selv var en av de første som måtte gi tapt.

– Ville du ha angrepet hvis du var meg, spør han før nederlaget er et faktum.

– Nei, jeg ville gitt opp, kommer det tørt fra Carlsen.

I starten ser det nesten ut som om Carlsen spiller lynsjakk, men etter hvert som flere og flere faller av, må Carlsen tenke seg om litt mer. Spesielt på bergensbordet, hvor Nicolay styrer brikkene.

– Nå gjorde jeg noe dumt, men det er ikke så lett å se det, så jeg håper de ikke merker det, sier Carlsen før han haster videre til neste bord.

– Gøy, men litt skuffet

Bak ham dilter Tokvam, mens han fortsatt forsøker å holde i gang en slags samtale.

– Har du et råd til spillere, er det noe man ofte gjør feil?

– Bruk tid på å utvikle spillerne, få alle med på festen, svarer Carlsen.

Så kommer runden hvor Liam Rønnestad må gi tapt mot mesteren. Etter 33 trekk er det over.

– Han hadde en fin stilling, men det var lett for ham å gjøre en feil nå, sier Carlsen etter å ha takket for partiet.

– Det var veldig gøy å spille mot ham, men jeg er litt skuffet, innrømmer 11-åringen.

Noen minutter etterpå er Carlsen tilbake på sin neste runde, og i det han kommer til Liams brett, gir han gladelig fra seg autografen på 11-åringens sjakkbrett.

– Bra spilt, sier han til Rønnestad, som tross alt holdt ut lenger enn mange av de andre i turneringen som var mange ganger eldre enn ham.

Ikke verst kompliment å ta med seg videre på veien for en ung og lovende sjakkspiller.