Gå til sidens hovedinnhold

En av Frankrikes mestselgende forfattere er i Bergen

Artikkelen er over 4 år gammel

Kritikerfavoritten David Foenkinos er oversatt til 35 språk.

Foenkinos har gitt ut bøker siden 2001, men det var med boken «Nathalie» i 2013 at franskmannen traff et langt større publikum. Boken om den store kjærligheten mellom Nathalie og François, et dødsfall og en sjenert svenske ble oversatt til 35 språk. Den er, ifølge forlaget, også solgt i nesten to millioner eksemplarer.

En emosjonell biografi

Hans nyeste bok, «Charlotte», om den tysk-jødiske kunstmaleren Charlotte Salomon, som døde 26 år gammel og gravid, i Auschwitz i 1943, kom ut på norsk i år.

– Min bok er den fulle historien om Charlotte og det er en historie som jeg virkelig følte for å skrive. Arbeidene hennes er så selvbiografiske, så briljante. Kall det en emosjonell biografi, sier franskmannen til BA.

Salomons livsverk, «Leben? oder Theater?», malte hun på flukt fra nazistene i Frankrike mellom 1941 og 1943. Foenkinos forteller litt om hvordan han jobbet frem biografien.

– Jeg dro til plassene som var sentrale i hennes liv: Berlin og Sør-Frankrike. Jeg har villet skrive om henne lenge, men visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det. Det tok meg flere år og for hver bok jeg skrev tenkte jeg at jeg snart måtte plukke opp og finne ut av den ukjente historien til Charlotte Salomon. Den måtte skrives.

Lager film

«Charlotte» kom ut på sitt originalspråk tilbake i 2014 og siden har flere andre satt lys på historien til maleren. Den franske regissøren og animatøren Bibo Bergeron jobber nå med en animert film om Charlottes korte liv.

– Siden boken min ble den mest solgte i Frankrike i 2014 har flere fattet interesse for Charlotte. Det har vært utstillinger med hennes verker i Nice og hver gang jeg blir invitert et eller sted i verden kommer jeg, fordi det gir meg så mye å fortelle hennes historie, sier franskmannen.

Onsdag har altså historien om Charlotte ført Foenkinos til Litteraturhuset i Bergen.

Kommentarer til denne saken