Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for terrorangrepet som kostet minst sju mennesker livet på London Bridge og ved Borough Market lørdag kveld, men May går likevel langt i å anklage ytterliggående islamister for å stå bak.

Ifølge May er det ingenting som knytter de tre siste terrorangrepene Storbritannia har opplevd direkte sammen.

– Men de er knyttet sammen av en ond ideologi som sier at vestlige verdier ikke er i samsvar med islam, sier hun.

– Det er for mye toleranse når det gjelder ekstremisme i vårt samfunn, mener May, som maner til kamp mot militant islamisme.

Terror avler terror

– Slik terror kan ikke bekjempes med militærmakt alene, understreker hun, og tar blant annet til orde for strengere kontroll med internett der militante islamister oppmuntrer hverandre til handling.

– Vi opplever en ny trend i de truslene vi står overfor, ved at terror avler terror, sier hun.

May sier også at britene nå må ta en vanskelig og muligens pinlig samtale om ekstremisme og hatefulle ytringer, som kan lede til terror.

Valg som planlagt

Den britiske statsministeren fastholder at torsdagens parlamentsvalg vil gå som planlagt, selv om både hennes eget konservative parti og labour av respekt for ofrene innstilte valgkampen midlertidig søndag.

– Vold må aldri få lov til å forstyrre den demokratiske prosessen, sier hun, og lover at valgkampen vil bli gjenopptatt mandag.

– Storbritannia må stå sammen og bekjempe våre fiender, sier hun.