Gå til sidens hovedinnhold

Løvås-elevene til Telavåg: – Historien må aldri glemmes

Artikkelen er over 2 år gammel

Han peker og gestikulerer. Vel så engasjert som aller første gangen. Og igjen er det syvendeklassingene ved Løvås skole som får levendegjort den nære krigshistorie.

Det er 28 år siden Bjørn Kristian Berge (79) gikk ut skoleporten på skolen i Fyllingsdalen.

To dager på rad

Men den gamle skolerådgiveren glemte ikke sin gamle arbeidsplass, og langt ut i pensjonisttilværelsen holder han fortsatt koken med å dytte kunnskap inn i ungdommen.

Tirsdag og onsdag var turen kommet til elevene i A- og B-klassen på syvendetrinnet ved Løvås skole.

De skulle alle få en høyst annerledes «historietime».

– Vi hadde snakket om det på forhånd. Om det ikke står i pensum, kikker vi alltid nærmere på de spesielle dagene 9. april og 8. mai.

Kontaktlærer for B-klassen, Jan-Magne Solvang, er opptatt av at dagens unge skal kjenne sin nære historie.

Når du går på Løvås skole – i luftlinje under kilometeren unna minnesmerket over den største helten noensinne i Fyllingsdalen – ja, må du ta for deg av historien rundt Nordsjøfarten.

Elevene kjente til minnesmerket i nærheten – og at det finnes en Shetlands-Larsens vei.

 

Nå skulle de komme enda tettere på historien.

– Vi ble hentet med militær buss og i Telavåg var Bjørn Kristian Berge vår guide i bygden. På museet fikk vi et innblikk i Telavågs dramatiske historie gjennom utstillingene, forteller lærer Solvang.

– Og museumsfilmen om Telavåg-tragedien gjorde et sterkt inntrykk på oss alle. Laget for mange år siden, og med flere av dem som selv opplevde krigsårene. Nettopp dette med sannhetsvitnene var sterkt!

Etterpå var det oppgaver, før Berge tok elevene med rundt til viktige steder i bygden.

Det at elevene til slutt gikk om bord i selveste KNM «Hitra» og ble fortalt båtens krigshistorie, ble for mange et lite turens høydepunkt.

A-klassen dagen i forveien hadde «verdens nydeligste vær» om bord «Hitra». B-klassen var på langt nær så heldig onsdagen, men det spilte ingen rolle. Turen ble alle måter vellykket.

 

Tolv år siden sist

– Forrige gang jeg var med på dette opplegget var i 2007, og jeg håper at jeg en vakker dag får være med igjen. Det er når du er med på denne turen du skjønner hvor privilegert vi på Løvås er.

Om det blir en Telavåg-tur med samme opplegg neste år, vet ikke Bjørn Kristian Berge ennå.

– Jobber selvsagt for å få det til – men i 2020 er det 75 år siden frigjøringen, og ingen vet i dag programmet for KNM «Hitra» i et slikt spesielt år, sier Berge som hadde sin første «klassetur» med båten i 1995, da en 3. klasse på Fridalen skole fikk være med ut på Vågen.

Berge roser innstilingen til dem som er satt til å ta vare på "Hitra", og håper at samarbeidet vil vare ved i manger år ennå.

Kommentarer til denne saken