Fyllefesten i Bergen sentrum på nasjonaldagen vekker reaksjoner. KrF-topper mener man må vurdere å endre skjenkereglementet for 17. mai.

Bergenspolitiet hadde over 400 oppdrag med bakgrunn i beruselse, vold og angrep på offentlig tjenesteperson på nasjonaldagen, noe både BA og BT har omtalt i kritiske artikler.

– Jeg synes det har blitt for mye fokus på det negative i etterkant av feiringen. Vi opplevde at våre arrangementer ble veldig godt tatt imot. Folkeoppslutningen var helt fantastisk og jeg har ikke vært med på maken de 16 årene jeg har sittet i komiteen, sier Cecilie Lycke.

For andre år er hun leder av 17. mai-komiteen i Bergen, men dette var første gang i koronafrie omgivelser.

– Vi hadde også et arrangement på Festplassen om kvelden som samlet tusenvis av ungdommer der vi ikke hadde noen problemer.

Bildeserie

Slik var den store festdagen

Ungdommer drakk

Lycke er enig i at det, til tross for vel gjennomført folkefest, er rom for forbedring. Spesielt når det gjelder hendelser utenfor komiteens kontroll. Lycke hevder hun så barn ned i 11-12-årsalderen drikke alkohol åpenlyst på Torgallmenningen.

– Det er trist og vondt å se. Jeg håper vi sammen kan finne løsninger som gir denne gruppen et bedre tilbud. Kanskje kan vi aktivere bydelene på ettermiddagen 17. mai og lage alkoholfrie, gode arrangementer der også, sier Lycke til BA.

I år var det første 17. mai uten restriksjoner på to år. Samtidig var det en av de varmeste nasjonaldagene i Bergen på 60 år. Kombinasjonen førte til uvanlig høy partyfaktor, spesielt i sentrum.

– Verre i 2019

Ifølge politiet var det flere som drakk åpenlyst i bybildet allerede fra 1400-tiden, som er mye tidligere enn før.

– Slåssingen startet også tidligere på dagen enn det vi er vant med, uttaler seksjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon, Ole Bjørn Sveen til BA.

Vest politidistrikt utførte 420 oppdrag i løpet av 17. mai og natt til 18. mai.

I 2019 var tallet 487 loggførte oppdrag, mens det var 379 i 2018. Under pandemien i 2020 var antall politioppdrag på 17. mai 289, ifølge BT.

– Så antall politioppdrag er faktisk lavere i år enn for tre år siden, påpeker 17. mai-komitelederen.

Dette vil de forbedre

KrF vil vurdere å foreslå endringer i skjenkereglementet knyttet til 17. mai om dette viser seg å være et vedvarende problem.

– Jeg synes det er tragisk at voksne mennesker gjør barnas store festdag til en dag for fyll og spetakkel. Det hører ingensteds hjemme. Her mener jeg kommunen og politiet må evaluere dette grundig. Jeg vil ta saken opp med byrådsleder, sier gruppeleder for KrF i Bergen, Håkon Pettersen.

17. mai-sjefen forsikrer at alle sider av nasjonaldagsfeiringen skal evalueres, slik man gjør hvert år.


– Vi skal også ha en evaluering sammen med Bergen kommune og politiet om årets erfaringer. Evaluering er vesentlig for læring og forbedring, særlig på et år der halve komiteen arrangerte «ekte» 17. mai i Bergen for første gang.

– Hva kan 17. maikomiteen gjøre for å hindre at alkoholbruken og festingen sklir ut?

– Her snakker vi om et generelt samfunnsproblem som ikke bare gjelder 17. mai. Vi hadde ansvar for vakthold og sikkerhet på seniortribunen, inne på Festplassen og Koengen. Dette fungerte veldig bra, sier Lycke.

– Vår bevisste holdning er at arrangementene vår skal være gratis og alkoholfrie. Vi skal skape gode og inkluderende opplevelser på nasjonaldagen, sier lederen av 17. maikomiteen i Bergen.