Gå til sidens hovedinnhold

– Målet er å få inn 200 000

I buekorpskretser snakkes det om «Fanen er vårt samlingsmerke». Boken som blant buekorpsgutter i alle aldre blir for bibel å regne. – Og den kommer, selv om vi mangler en del penger!

Styreleder Arild Lilleskare i Buekorpsmuseet opplyser at boken er like om hjørnet – og kontrakt om trykking er underskrevet.

Har fått garantier

– Det totale beløpet på bokprosjektet ligger i størrelsesorden 370 000 kroner, men vi mangler per i dag rundt 190 000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet


Normalt ville et slikt prosjekt derfor blitt utsatt, men for mange er bokens utgivelse bokstavelig blitt en fanesak.

– Ja, vi har fått økonomiske garantier for at de 190 000 vil bli dekket inn. Vi håper å unngå å måtte ty til garantiene, og satser på å finne frem til løsninger.

Det var styret i Buekorpsmuseet som la inn en bestilling på en bok om buekorpsfaner. Ikke dagens styre, og heller ikke det forrige – men derimot det første styret i museets historie.

Det har tatt rundt 40 år fra ideen kom på bordet. Nygaardsgutten Einar Langlo påtok seg oppgaven, og har i årevis brukt en stor del av sin fritid på denne og andre bøker.

– I november kommer den, og det blir en bok på 387 sider og med bilder av 283 faner. Både dagens og mange historiske.

Lilleskare forteller at det blir et opplag på 1000 bøker.

– Vi har ikke gjort avtaler med byens bohandlere, fordi vi er usikre på hvor stor responsen vil bli. Regner med at de første tusen vil gå unna, men det er kostbart å trykke et andreopplag. Derfor legges den ut for salg i museet og gjennom forhåndssalg rundt i de enkelte buekorpsene.

I et forsøk på å skaffe flere midler til dekning av kostnadene, har formann i Eldre Sydnæsgutters Forening, Chris Hagen Magnussen og nestleder i museets styre, Johnny Lyngbø satt i gang en kronerulling via nettet.

– Er det å få inn 200 000 et realistisk mål?

– Ja, det tenker vi. Det har nå kun gått få dager siden vi opprettet spleisen, så det er ikke den rare summen som har kommet inn foreløpig. Men i motsetning til de enkelte korpshistorier, som kanskje har et begrenset nedslagsfelt, tenker vi at denne faneboken kan favne om langt flere.

Artikkelen fortsetter under bildet


Via Facebook

– Hvordan markedsføre spleiselaget?

– Foreløpig har vi tatt kontakt med alle byens buekorps, og bedt dem om å publisere videre i sine kanaler (eksempelvis Facebook). Vi tenker også å gå på byens gamlekarforeninger og andre institusjoner som vi tenker kan hjelpe oss å spre ordet.

– Noen nedre grensen for støtte?

– Nei, ingen nedre grense. Vi setter pris på alle bidrag, både store og små!

Gå inn på buekorpsmuseet.no, så finner du en lenke til innsamlingen!

Kommentarer til denne saken