En mann og en kvinne i 40-årene fra Rogaland omkom i en helikopterulykke på Røldalsfjellet i Hordaland søndag.

De ble bekreftet omkommet klokken 0420 natt til mandag.

– Helikopteret er knust i en fjellside. Det har ikke vært et kontrollert forsøk på nødlanding, sa redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS).

De pårørende er varslet, men politiet vil ikke si noe om relasjonen mellom de avdøde.

Like før klokken 0700 mandag var de omkomne fraktet ned fra fjellet.

Navnene på de to personene som omkom i helikopterstyrten søndag, blir frigitt tirsdag, opplyser politiet i en pressemelding mandag kveld.

Ulykkesstedet undersøkes

Helikopteret ble funnet i terrenget på Røldalsfjellet cirka 2,5 kilometer i luftlinje unna Røldal skisenter, hvor det lettet fra klokken 1520 søndag.

Ved ulykkesstedet har Sivilforsvaret satt opp varmetelt. Etterforskere fra politiet og Havarikommisjonen er på vei for å gjøre undersøkelser.

 

Meldt savnet av bekjente

Leteaksjonen ble iverksatt rundt klokken 2200. Da hadde bekjente av mannen og kvinnen slått alarm, fordi helikopteret ikke hadde ankommet destinasjonen Karmøy.

– Det var ikke registrert noe «flightplan» til Lufttrafikktjenesten, som betyr at de fløy på eget ansvar. Det var ingen som fulgte med på helikopteret, opplyser redningsleder Mannsåker.

Helikopteret ble funnet noen hundre meter nord for Eskjeflota, et stykke opp i fjellet på østsiden av den nå vinterstengte gamleveien opp til Røldalsfjellet, skriver NTB.

Saken fortsetter under bildet.

Dette vet vi om ulykkesturen

  • Helikopteret lettet fra Røldal skisenter klokken 1520 søndag. De skulle fly i cirka en time til Karmøy i Rogaland.
  • Rundt klokken 2200 søndag kveld slo bekjente alarm om at helikopteret ikke var kommet frem.
  • En storstilt leteaksjon ble iverksatt. Klokken 0308 ble helikopteret lokalisert, knust i en fjellside på Røldalsfjellet.
  • Klokken 0420 ble en mann og en kvinne i 40-årene fra Rogaland bekreftet omkommet på stedet.
  • Lufttrafikktjenesten hadde ikke fått en flyplan fra piloten. I og med at ruten ikke var meldt inn, så var det ingen som fulgte med på dem.
  • Det ble ikke sendt ut nødpeilesignal da ulykken inntraff.

Kilde: HRS

 

Sporet helikopteret

Det var et Sea King redningshelikopter som fant helikopteret, som er av typen Robinson 44. Redningsmannskapene hadde gode leteforhold, men hadde i startfasen et stort leteområde som måtte innsnevres.

HRS visste kun at helikopteret var på vei fra Røldal til Karmøy, og gikk raskt i gang med å lokalisere helikopteret.

– Vi hadde i utgangspunktet lite å gå etter, men kom etter hvert i kontakt med en tidligere eier av helikopteret, som fortsatt hadde påloggingsmuligheter til en sporingsenhet i helikopteret. Da fikk vi innsnevret det store leteområdet, forteller Mannsåker.

Etter hvert ble det klart at mobilsignaler fra personene i helikopteret var blitt plukket opp av en basestasjon på Seljestad klokken 1556.

– Vi er veldig glade for at vi fikk sporingsinformasjonen og at værforholdene var på vårt lag. Det begynte å snø like etter, så det kunne fort tatt tid hvis ikke helikopteret hadde blitt funnet da det ble, opplyser redningslederen.

Havarikommisjonen er varslet om ulykken.