Marco tar kritikken med knusende ro

Marco Elsafadi er programleder i den nye TV2-serien «De bortførte barna». Serien fikk mye kritikk allerede før premieren.

Marco Elsafadi er programleder i den nye TV2-serien «De bortførte barna». Serien fikk mye kritikk allerede før premieren. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg tror ikke vi har gjort vondt verre for noen av barna, sier Marco Elsafadi om tv-serien «De bortførte barna».

DEL

Mandag var det premiere på TV2s nye serie «De bortførte barna» hvor Elsafadi er programleder.

I den første episoden fikk vi se Tommys kamp for å hente hjem sine to sønner, som ble bortført av barnas mor til Brasil.

Kritikk

Elsafadi, som har jobbet med vanskeligstilte barn i en årrekke, opptrer som en megler mellom partene, og forsøker å komme til en løsning som skal være til det beste for barna. Tommy gir til slutt opp kampen, og lar barna bli i Brasil med moren.

I Dagbladet fikk serien terningkast to.

Anmelder og journalist Tom Stalsberg skriver blant annet: «presseetisk er denne serien helt i grenseland ved at den uskyldige tredjepart, barna - selv om de er sladdet og forsøkt uidentifisert - blir eksponert kraftig i kraft av sine uenige foreldre.»

Til samme avis har flere presseeksperter uttalt seg kritisk om serien.

Sett av 309.000

Dagen etter premieren, som ble sett av 309.000, sier Elsafadi at tilbakemeldingene han har fått personlig er utelukkende positive.

– Det har vært overveldende mye positivt. Nå sender jo ikke anmelderne tekstmeldinger, men jeg har fått med meg kritikken i Dagbladet, sier Elsafadi.

Han understreker at dette var noe han og produsentene i Novemberfilm var forberedt på.

– Jeg skjønner at folk reagerer, det må de få lov til. Det er relevant å stille spørsmål ved om barna skal skjermes, men dette er noe vi har tatt stilling til i to år allerede, sier Elsafadi.

Han mener alternativet er at ingen griper inn for å hjelpe familiene.

– Vi skal skjerme barna, men skal vi skjerme de så mye at vi ikke kan hjelpe de lenger? Eller skal man erkjenne at dersom ingen griper inn, så vil det ikke skje en endring? Jeg tar denne kritikken med knusende ro. Vi har gjort noen vurderinger som vi mener er til det beste for barna. Det er min oppfatning av saken, sier den tidligere basketballspilleren.

Dansk utgave

I Danmark har den tilsvarende serien «De bortførte børn» blitt svært populær. Premieren i 2012 trakk 1,2 millioner seere. I følge Elsafadi har det norske produksjonsteamet valgt en annen tilnærming til temaet enn danskene.

– Danskene har et helt annet filter. Jeg så nylig en episode der barna ikke var sladdet. I Danmark vil de sikkert flire av den kritikken vi har fått, sier Elsafadi.

Barn som blir bortført fra Norge til land som har underskrevet Haagkonvensjonen, skal tilbakeføres til Norge.

Ifølge registreringene til Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet var 41 barn fordelt på 27 saker bortført enten fra eller til Norge i første halvdel av 2014.

Ifølge Elsafadi gjør ikke myndighetene nok, verken i Norge eller andre land, for å sørge for at barna blir tilbakeført til det landet de hører hjemme i.

Tøft

– Haagkonvensjonen, som i teorien skal beskytte barna funker ikke i praksis. Barnevernsloven funker heller ikke i praksis når det kommer til disse barna, sier Elsafadi.

Han innrømmer at jobben med TV-serien var langt hardere enn han hadde trodd på forhånd.

I perioden innspillingen har foregått har han måttet være klar for å reise verden rundt på kort varsel. Samtidig har mange av sakene krevd oppfølging i etterkant – også alle de sakene som ikke blir vist på TV av ulike grunner.

– Jeg kommer ikke til å gjøre det igjen. Det har jeg rett og slett ikke tid til, sier Elsafadi.

Kommentarer til denne saken